Prijazno okolje za javno razpravo

Ta spletni forum obravnavajte z enakim spoštovanjem kot javni park. Tudi ta forum je javno dobro, ki pripada skupnosti – mesto za izmenjavo veščin, znanja in zanimanj skozi poglobljene pogovore.

To so le smernice, ki pomagajo pri presoji sprejemljivega vedenja v naši skupnosti in ohranjajo ta forum prijazen za produktivno javno razpravo.

Izboljšajte razpravo

S tem, ko k razpravi prispevate še tako majhno pozitivno misel, nam pomagate ustvarjati odličen prostor za razpravo. Če niste prepričani, da bo vaša objava prispeva k pogovoru, premislite, kaj želite povedati, in poskusite znova pozneje.

Eden od načinov za izboljšanje razprave je, da najprej ugotovite, katere razprave že potekajo. Preden ustvarite novo temo, si vzemite čas za brskanje po obstoječih temah, saj boste tako lažje našli posameznike s podobnimi interesi.

Teme, o katerih razpravljamo, so nam pomembne, zato si želimo, da so pomembne tudi vam. Bodite spoštljivi do tem in ljudi, ki razpravljajo, tudi če se ne strinjate z vsem, kar so napisali.

Bodite prijazni, tudi če se ne strinjate

Z vsem zapisanim se morda ne boste strinjali, kar je popolnoma normalno. Vendar si zapomnite, da kritizirate ideje in ne ljudi. Zato se prosimo izogibajte:

 • žaljenju
 • osebnim napadom
 • nasprotovanju brez razmisleka
 • odgovarjanju na podton prispevka in ne na njegovo dejansko vsebino

Namesto tega raje prispevajte tehtne protiargumente, ki bodo izboljšali razpravo.

Vaš prispevek šteje

Razprave, ki potekajo na forumu, vplivajo na vsakega novinca. Pomagajte vplivati na prihodnost naše skupnosti tako, da se vključujete v tiste razprave, ki naredijo ta forum zanimiv in se izogibajte tistim, ki tega ne počno.

Forum nudi orodja, ki omogočajo skupnosti, da prepozna najboljše (in najslabše) prispevke: zaznamki, všečki, prijave, odgovori, urejanja itd. Ta orodja so vam na voljo, da lahko z njimi izboljšate uporabo foruma, tako zase kot za druge.

Skupaj se potrudimo, da bo naša skupnost ob našem odhodu še za odtenek lepša.

Ko zaznate težavo, jo prijavite

Moderatorji imajo posebno avtoriteto: oni so odgovorni za ta forum. Odgovorni pa ste tudi vi. Z vašo pomočjo lahko moderatorji postanejo povezovalci, ne pa zgolj nadzorni organ in čistilci neprimernih prispevkov.

Ko zaznate neprimerno obnašanje, ne odgovarjajte. Vaš odziv pogosto lahko še dodatno podžge nezaželeno obnašanje, hkrati pa trati vaš čas in energijo. Neprimerno obnašanje enostavno prijavite. Če bo prispelo dovolj prijav, bo prišlo do ukrepa - samodejnega ali s strani moderatorja.

Moderatorji imajo pravico odstraniti poljubno vsebino ali uporabniški račun, zato da ohranijo določen nivo vedenja v naši skupnosti. Moderatorji ne pregledujejo novih objav niti ne potrjujejo prispevkov - moderatorji in administratorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za vsebino, ki jo objavi skupnost.

Vedno bodite vljudni

Nič ne zatre razprave bolj kot nesramnost:

 • Bodite vljudni. Ne objavljajte stvari, ki bi jih razumna oseba lahko dojela kot neprimerne, žaljive ali kot sovražni govor.
 • Naj ostane razprava nepokvarjena. Ne objavljajte opolzkosti in vulgarnosti.
 • Spoštujte druge. Ne nadlegujte ali žalite nikogar, ne predstavljajte se kot druga oseba in ne objavljajte osebnih podatkov.
 • Spoštujte forum. Ne objavljajte nezaželenih ali vsiljivih vsebin in ne smetite po forumu.

Če ne veste, ali je vaš prispevek primeren za objavo na forumu, si zastavite vprašanje, ali bi kaj takega objavili na naslovni strani uglednega časopisa.

To je javni forum in iskalniki vso vsebino indeksirajo. Uporabljajte jezik, povezave in slike, ki so primerne za družino in prijatelje.

Skrbite za urejenost foruma

Potrudite se, da objavljajte prispevke na pravem mestu, tako da lahko več časa porabimo za razpravo in manj za preurejanje prispevkov.

Zato:

 • Ne ustvarjajte novih tem v napačni kategoriji; pazljivo preberite opredelitve kategorij.
 • Ne objavljajte enakega prispevka v več temah.
 • Ne odgovarjajte s prispevki brez tehtne vsebine.
 • Ne preusmerjajte teme sredi razprave.
 • Ne podpisujte se v svojih prispevkih – vsak vaš prispevek vsebuje povezavo do vašega uporabniškega profila.

Namesto da objavite odgovor »+1« ali »Se strinjam«, raje uporabite gumb Všeč mi je. Namesto da obstoječo temo zapeljete v popolnoma drugo smer, uporabite Odgovorite v povezano temo.

Objavljajte samo svoje vsebine

Ne smete objavljati digitalnih vsebin, ki ne pripadajo vam ali za njihovo objavo nimate dovoljenja. Ne smete objavljati opisov, povezav ali metod za krajo avtorskih pravic (programske opreme, video in audio vsebin, slik) ali za kršitev veljavne zakonodaje.

Upravljano z vaše strani

To stran upravlja naše prijazno osebje in vi – skupnost. Če imate dodatna vprašanja o tem, kako stvari na forumu potekajo, potem odprite novo temo v kategoriji povratnih informacij o spletnem mestu in se bomo o tem pogovorili. Če imate neodložljivo težavo, ki se je ne da rešiti preko prijave ali z odprtjem nove teme, potem nas kontaktirajte preko strani O nas.

Pogoji uporabe in zasebnost

Pravni jezik zna biti dolgočasen, vendar moramo pred neprijaznimi ljudmi zaščititi nas pa tudi vas in vaše podatke. Zato imamo Pogoje uporabe in Pravilnik o zasebnosti, ki opisujeta vaše (in naše) obnašanje ter pravice povezane z vsebino, zasebnostjo in zakonodajo. Za uporabo te storitve, morate sprejeti naše Pogoje uporabe in Pravilnik o zasebnosti.