Temu je načeloma namenjeno orodje “Slogi” (bližnjica: F11). Poiščeš “Citati”, klikneš nanj z desnim klikom in v meniju izbereš “Spremeni”, kjer urediš slog po svoji želji. Za uporabo tega sloga potem označiš želeno besedilo in dvojno klikneš na Citati.
Nisem prepričan. Ko v dokumentu opravim citat nekega dela, želim, da je na koncz citata linkano oz. povezano z virom do citata, ki je pa naveden na koncu dokumenta v virih. Kljub primeru spodaj pa želim uporabiti pravilen format za citiranje v dokumentih.
Čudovito!
Bistveno bolj sem oblikovanja obsežnih besedil (zaradi službe) vajena v Wordu, pa se te funkcije še nisem v njem nikoli poslužila. Niti ne vem, če jo ta ima. A me je tvoje vprašanje spodbudilo, da raziščem, če in kako bi se to dalo narediti v Writerju. Par minut in rešitev je tu!
Glede na tvoj primer Klemen (če sem vprašanje prav razumela), v seznamu virov na posameznem viru označiš del besedila. Jaz sem se odločila za zaporedno številko vira. V meniju Sklici izbereš orodje Zaznamek. Odpre se ti pogovorno okno, v katerem zaznamku določiš ime.
Nato se pomakneš na besedilo, kjer bi želel imeti povezavo na ta vir. V istem meniju (Sklici) izbereš orodje Navzkrižno sklicevanje, s seznama izbereš Zaznamki in nato ime zaznamka, ki si ga v prejšnjem koraku določil.
Ko v dokumentu opravim citat nekega dela, želim, da je na koncz citata linkano oz. povezano z virom do citata, ki je pa naveden na koncu dokumenta v virih. Kljub primeru spodaj pa želim uporabiti pravilen format za citiranje v dokumentih.
Pozdravljen Klemen,
bi bila tole spodaj ustrezna rešitev (sledil sem tvojemu primeru Wikipedije):
S kazalko klikneš na del besedila, kamor želiš vstaviti vir do citata.
V glavnem meniju izbereš Vstavi > Sprotna in končna opomba > Sprotna oz. končna opomba…
V oknu »Vstavi sprotno/končno opombo« pri »Oštevilčevanje« označiš »Znak« in v prazno polje vneseš obliko znaka po meri (v tvojem primeru sem si predhodno zapisal [1] in ga skopiral v polje). Pri »Vrsta« označiš »Končna opomba«.
S potrditvijo »V redu« se v označenem delu besedila prikaže končna opomba v sivi barvi. Prav tako se avtomatično prikaže na koncu dokumenta.
V končno opombo na koncu dokumenta vpišeš še ustrezno besedilo.
Znak za končno opombo v besedilu in na koncu dokumenta je zasidran. S klikom na znak opombe v besedilu ali na koncu dokumenta so enostavno premikaš med njima.
Lep pozdrav,
Simon, mentor na delavnicah za osnovno uporabo Libre Office Writer