Citiranje (Writer)

Zanima me, na kakšen način se v LibreOffice Writer izvaja citiranje, da bo funkcionalno v digitalnem dokumentu in hkrati razvidno v fizični obliki.

Imam odsek Viri in če v vsebini dodam citat iz vira, želim, da je vizualno razvidno, od kod je citat in tehnično pravilno označeno.

Temu je načeloma namenjeno orodje “Slogi” (bližnjica: F11). Poiščeš “Citati”, klikneš nanj z desnim klikom in v meniju izbereš “Spremeni”, kjer urediš slog po svoji želji. Za uporabo tega sloga potem označiš želeno besedilo in dvojno klikneš na Citati.

Bo to v redu?

Nisem prepričan. Ko v dokumentu opravim citat nekega dela, želim, da je na koncz citata linkano oz. povezano z virom do citata, ki je pa naveden na koncu dokumenta v virih. Kljub primeru spodaj pa želim uporabiti pravilen format za citiranje v dokumentih.

Torej:

Citat[4]

Viri:
4. vir citata

Primer z Wikipedije.
slika

Mogoče ni ravno to kar rabiš, ampak LibreOffice se super razume z Zoterom, ki je mega za bibliografije in citiranje.

Čudovito!
Bistveno bolj sem oblikovanja obsežnih besedil (zaradi službe) vajena v Wordu, pa se te funkcije še nisem v njem nikoli poslužila. Niti ne vem, če jo ta ima. A me je tvoje vprašanje spodbudilo, da raziščem, če in kako bi se to dalo narediti v Writerju. Par minut in rešitev je tu!

Glede na tvoj primer Klemen (če sem vprašanje prav razumela), v seznamu virov na posameznem viru označiš del besedila. Jaz sem se odločila za zaporedno številko vira. V meniju Sklici izbereš orodje Zaznamek. Odpre se ti pogovorno okno, v katerem zaznamku določiš ime.
Nato se pomakneš na besedilo, kjer bi želel imeti povezavo na ta vir. V istem meniju (Sklici) izbereš orodje Navzkrižno sklicevanje, s seznama izbereš Zaznamki in nato ime zaznamka, ki si ga v prejšnjem koraku določil.

Sporoči, če je to to, kar si iskal.

1 Like

Ko v dokumentu opravim citat nekega dela, želim, da je na koncz citata linkano oz. povezano z virom do citata, ki je pa naveden na koncu dokumenta v virih. Kljub primeru spodaj pa želim uporabiti pravilen format za citiranje v dokumentih.

Pozdravljen Klemen,

bi bila tole spodaj ustrezna rešitev (sledil sem tvojemu primeru Wikipedije):

Koraki so naslednji:

  1. S kazalko klikneš na del besedila, kamor želiš vstaviti vir do citata.

  2. V glavnem meniju izbereš Vstavi > Sprotna in končna opomba > Sprotna oz. končna opomba…

  3. V oknu »Vstavi sprotno/končno opombo« pri »Oštevilčevanje« označiš »Znak« in v prazno polje vneseš obliko znaka po meri (v tvojem primeru sem si predhodno zapisal [1] in ga skopiral v polje). Pri »Vrsta« označiš »Končna opomba«.

Uporabniško okno "Vstavi sprotno/končno opombo" Libre Office Writer

  1. S potrditvijo »V redu« se v označenem delu besedila prikaže končna opomba v sivi barvi. Prav tako se avtomatično prikaže na koncu dokumenta.

  2. V končno opombo na koncu dokumenta vpišeš še ustrezno besedilo.

  3. Znak za končno opombo v besedilu in na koncu dokumenta je zasidran. S klikom na znak opombe v besedilu ali na koncu dokumenta so enostavno premikaš med njima.

Lep pozdrav,
Simon, mentor na delavnicah za osnovno uporabo Libre Office Writer

Ta rešitev izgleda super! Hvala za pomoč.