Če vas zanima kako, si preberite vodič: Digitalno podpisovanje PDF dokumentov v Linuxu
Super bi bilo, če bi se dalo to tud z novo osebno narest …enkrat bo, upam da.
Po moje se bi dalo, če imaš ustrezen čitalec. Če ima kdo za posodit čitalec, lahko preverim in spišem vodič.
Mam en Gemalto, z veseljem posodim čez kak teden
Kakšen pa je? A v Linuxu ti načeloma dela, zna kaj prebrati iz osebne izkaznice?
Sem posodobil vodič tako da sedaj opisuje kako digitalno podpisovati PDF dokumente tudi v okolju Windows.
Top in hvala za vodič. Sicer že kar nekaj časa uporabljam digitalno podpisovanje, ampak nisem nikoli razmišljal o ozadju oz. analognem podpisu
Sem dodal tudi to sedaj
Evo, še LO: Digitalno podpisovanje dokumentov v LibreOffice
Hvala za ta dodatek. Priznam, da mi v LibreOfficu nikoli ni uspelo zrihtati digitalnega podpisa. BOm poskusil s tvojimi navodili.
Gemalto Twin. Dela. Zgleda pa tkole cca.:
https://www.smartcardfocus.com/shop/ilp/id~463/gemalto-idbridge-ct30/p/index.shtml
dmesg
pravi:
[26027.338515] usb 3-2: USB disconnect, device number 3
[26031.551452] usb 3-2: new full-speed USB device number 4 using xhci_hcd
[26031.698985] usb 3-2: New USB device found, idVendor=08e6, idProduct=3437, bcdDevice= 1.00
[26031.698999] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
[26031.699005] usb 3-2: Product: USB SmartCard Reader
[26031.699009] usb 3-2: Manufacturer: Gemplus
lsusb
pa:
Bus 003 Device 005: ID 08e6:3437 Gemalto (was Gemplus) GemPC Twin SmartCard Reader
Device Descriptor:
bLength 18
bDescriptorType 1
bcdUSB 1.10
bDeviceClass 0 [unknown]
bDeviceSubClass 0 [unknown]
bDeviceProtocol 0
bMaxPacketSize0 8
idVendor 0x08e6 Gemalto (was Gemplus)
idProduct 0x3437 GemPC Twin SmartCard Reader
bcdDevice 1.00
iManufacturer 1 Gemplus
iProduct 2 USB SmartCard Reader
iSerial 0
bNumConfigurations 1
Configuration Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 2
wTotalLength 0x005d
bNumInterfaces 1
bConfigurationValue 1
iConfiguration 0
bmAttributes 0xa0
(Bus Powered)
Remote Wakeup
MaxPower 100mA
Interface Descriptor:
bLength 9
bDescriptorType 4
bInterfaceNumber 0
bAlternateSetting 0
bNumEndpoints 3
bInterfaceClass 11 Chip/SmartCard
bInterfaceSubClass 0 [unknown]
bInterfaceProtocol 0
iInterface 0
ChipCard Interface Descriptor:
bLength 54
bDescriptorType 33
bcdCCID 1.00
nMaxSlotIndex 0
bVoltageSupport 7 5.0V 3.0V 1.8V
dwProtocols 3 T=0 T=1
dwDefaultClock 4000
dwMaxiumumClock 4000
bNumClockSupported 0
dwDataRate 10752 bps
dwMaxDataRate 344086 bps
bNumDataRatesSupp. 0
dwMaxIFSD 254
dwSyncProtocols 00000000
dwMechanical 00000000
dwFeatures 00010230
Auto clock change
Auto baud rate change
NAD value other than 0x00 accepted
TPDU level exchange
dwMaxCCIDMsgLen 271
bClassGetResponse 00
bClassEnvelope 00
wlcdLayout none
bPINSupport 0
bMaxCCIDBusySlots 1
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x02 EP 2 OUT
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x82 EP 2 IN
bmAttributes 2
Transfer Type Bulk
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0040 1x 64 bytes
bInterval 0
Endpoint Descriptor:
bLength 7
bDescriptorType 5
bEndpointAddress 0x81 EP 1 IN
bmAttributes 3
Transfer Type Interrupt
Synch Type None
Usage Type Data
wMaxPacketSize 0x0008 1x 8 bytes
bInterval 24
Device Status: 0x0000
(Bus Powered)
Dobim neke informacije tako z cardpeek
kot pcsc_scan
. Sam potem me pa zmanjka kaj nej bi kej blo.
Kot rečeno, z veseljem posodim napravo
Končno sem našel malo časa, da v miru preberem tvoja prispevka. Jaz sem naletel na kar čuden problem, že preden sem prišel do tvojih člankov.
Sigen-ca certifikat imam v importan v Firefox. Okular pa črpa iz Firofoxove mape in ga uporablja ter vse dela brez probmelov. Enako naj bi delal tudi LibreOffice, ampak enostavno ne deluje. Zakaj v linuxu LibreOffice ne more črpati iz Firefoxove mape
Je sistemska hramba NNS boljša oblika in zakaj? Očitno je vsaj delujoča
Mislim da Okular črpa ali iz sistemske ali pa iz Firefoxove shrambe. LibreOffice pa iz Thunderbirdove shrambe.
Skratka, problem je, da ne obstaja enotna shramba iz katere bi črpali vsi. Pa konec koncev bi se lahko naredilo tudi sistem pravic dostopa katera aplikacija lahko dostopa do te sistemske shrambe…
To je en tak precej konkreten problem Linuxa in crypto funkcij…
Certifikat lahko dodate v sistemsko shrambo tudi z uprabo brskalnika Chrome (oz. ungoogled-chromiuma, za tiste bolj ozaveščene glede zasebnosti) in se tako poslužite uporabniku bolj prijaznega GUI vmesnika. S Fifefoxom in derivati to ne gre, ker uporablja svojo shrambo.
Imam enak problem. Zato Libre Office dokumente za elektronsko podpisovanje naprej izvozim v PDF in jih nato podpišem v Okular.
Imam pa drugo vprašanje glede podpisovanja v Okular: ali je mogoče velikost okna digitalnega podpisa prilagajati po višini in širini?
V službenem digitalnem podpisu imam poleg imena in priimka še naziv in funkcijo, kar vzame precej prostora za podpis.
Hvala za morebitne odgovore in lep pozdrav,
Simon
Ko iz menija Orodja izbereš »Digitalno podpiši« se ti kazalec miške spremeni v križec in lahko poljubno velik pravokotnik narišeš.
Hvala. Da, to poznam. Težava je v tem, da gre za prazen okvir in je potem stvar loterije, da narišem ravno takšnega, ki nato zajame vse podatke v digitalnem podpisu.
Včasih moram podpis ponoviti tudi do 3x, da narišem dovolj velik in hkrati ne prevelik (čez pol strani po horizontali) okvir za digitalni podpis.
Veliko lažje bi bilo, če bi se pri risanju okvirja hkrati dinamično prikazovali tudi podatki v digitalnem podpisu. Potem bi natančno vedel, kako velik okvir narisati.
Lp, Simon