Izbira namizja (prednosti & slabosti)

Spoštovani kolektiv, :slightly_smiling_face:

Prebral sem nekaj krajših prispevkov na račun Linux namizij, pa me resnično zanima, kakšne so vaše osebne izkušnje in kaj dejansko sploh priporočate v smeri neke čim-bolj optimalne izbire?

Da se ne bomo napačno razumeli…

Seveda je estetika pomembna oz. nosi določeno težo (recimo za dušo in počutje), ampak popolno prednost pa navkljub temu namenjam elementom varnosti, vsesplošni preglednosti in pa sami uporabni vrednosti nasploh.

Ja, naj bo »po možnosti« čim-bolj prijazno uporabniku….

Moja 3 vprašanja:

  • Ali lahko pri vsaki distribuciji namestiš bilo-katero namizje (torej čisto svobodna izbira), ali pa si pri določenih distribucijah dobesedno »privezan« bodisi na specifiko X ali Y….?

  • Ali se lahko namizje v vsakem danem trenutku odstrani oz. namesti druga različica (recimo, da povoziš staro obstoječe), brez potrebe po novi instalaciji celotnega sistema in recimo varnostnih nastavitev?

  • V kolikor JA, ali »slučajno« obstaja možnost kakršnekoli izgube podatkov oz. nastavitev?

p.s.

Se zavedam, da to vrstna vprašanja najverjetneje zvenijo marsikomu malo smešno…še prav posebno pa dolgoletnim uporabnikom s konkretno kilometrino, ki so najverjetneje preizkusili že vse možne opcije….

Ampak veste, zame kot novinca pa je prav sleherno poglavje še kako pomembno, saj že v sami osnovi poskušam zbrati čim-več optimalnih navodil in namigov ter slediti nasvetom izkušenih nasploh….

Za vaše cenjene komentarje se že vnaprej iskreno zahvaljujem in Vas prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

Lahko inštaliraš katerokoli – ali celo več hkrati! – namizje, ja.

Vprašanje je edino, če ima distribucija namizje »popakiran« za enostavno inštalacijo. Če paket ima, jih lahko inštaliraš kolikor hočeš :slight_smile:

Ja.

Nastavitve se ohranijo (praviloma v ~/.config/ mapi), tako da ob morebitni ponovni namestitvi, dela namizje kot prej. Nastavitve enega namizja tudi ne motijo drugega.

Kot že omenjeno, če namestiš več različnih namizij, in ko se prilogiraš enostavno izbereš katero namizje bi zdaj uporabljal.

Pri tem mape (npr. dokumenti, smeti ipd.) in nastavitve posameznih programov (npr. LibreOffice, Firefox, Thunderbird …) ostanejo iste, kljub različnim namizjem.

Ne.

(Mislim, absolutno 100% možnosti, da nisi nekaj zasral sam, ali pa da ni nek absurden hrošč se pojavil in požrl kaj, seveda ni. Ampak če bi se, to ni namenjeno in bi bilo zelo zelo nenavadno.)

Jaz priporočam način “skoči v vodo”. Če imaš Windowse, si namesti VirtualBox in znotraj tega eno izmed Linux distribucij.

Ko se boš pa dodobra spoznal z Linux sistemom in ugotovil katera distribucija to je OK, pa lahko namestiš dualboot - na začetku, ob zagonu računalnika, se bo pojavil meni v katerem boš izbral ali se bo računanik zagnal v Linux ali v Windowse.

Enkrat kasneje pa potem Windowsi letijo dol.

Glede varnosti so praktično vse distribucije tamo-tamo. Načeloma se splača namestiti požarni zid Gufw, redno posodabljati sistem (to je praviloma kar avtomatsko) ter poskrbeti za backup (jaz priporočam Borgbackup oz. Vorta). In to je to.

Najbolje torej da si namestiš VirtualBox in potem znotraj njega preizkusiš izgled in občutek različnih distribucij.

3 Likes

Tista tipična krivulja novopečenega Linux uporabnika je da:

  1. Ugotoviš da se da vse namestiti in da nekatere stvari izgledajo zelo vesoljsko (kaka 3D namizja, ipd)
  2. Naložiš preveč stvari naenkrat in sesuješ sistem
  3. Ne znaš rešit te situacije in zbrišeš vse skupaj in greš nazaj na Windowse.

Malo v šali seveda ne želimo da greš nazaj na Windowse. Ampak v odprtokodni skupnosti velja koncept da so stvari ki so popolnoma nove t.i. “bleeding edge” in če si jih namestiš potem pač… krvaviš. :slight_smile:

Bolj se splača nameščati stvari ki so že malo preizkušene, predvsem pa mišljene da se uporabljajo s strani ljudi ki niso programerji. Navadni Gnome 3 je čisto super, lahko si ga malo prilagodiš tako da ustreza tvojim preferencam, potem pa če gre za računalnik ki ga potrebuješ se splača zadevo pustiti pri miru. :slight_smile:

Seveda kot pravijo drugi lahko vedno namestiš eno virtualko nekam (ali pa če imaš kak dodaten računalnik ki ga ne rabiš) in sprobavaš do sesutja, potem revertaš snapshot in testiraš dalje…

LP,
Jure

1 Like

Spoštovani Matej,

Najlepša hvala za tvoj cenjeni komentar in podane ideje in namige in prav lepo te je bilo po dolgem premoru ponovno prebirati, saj so tvoji namigi vedno kreativne narave.

Se iskreno opravičujem, ker se zahvaljujem z zamikom, a sem bil malo »odsoten«.

Ja, točno to kar si predlagal sem imel v mislih tudi že sam, ampak mi je sedanji tehnik to v rahlem (ciničnem nasmehu) kar takoj odsvetoval, kajti on trdi, da je mnogo bolje (oz. efektivno + gledano na daljši rok), če uporabnik kar direktno namesti tisti distribucijo Linuxa za katero se je pač odločil, ne pa da nekaj skače sem in tja….

Pravi pa takole: »vsi tisti, ki nekaj mencajo in kolebajo niso nikoli ne tukaj in ne tam, pa se zato raje odloči fiksno in veliko prej boš uspešno preskočil nekatere ovire«
No, najverjetneje ima v nekem smislu celo prav…. Čeprav pa se jaz osebno pa vseeno nagibam že kar v osnovi k dual boot sistemu in mislim, da bo pri tej odločitvi tudi ostalo…

Do naslednjega srečanja te prav prijazno pozdravljam in ti želim vse lepo in dobro,
SLOMANN (Leon)

Spoštovani Jure,

Najlepša hvala za vse tvoje vsebinsko bogate, direktne, kot tudi odkrite in nadvse cenjene komentarje ter podeljene ideje in izkušnje (se nanaša na vseh 4-5 komentarjev pod različnimi objavami).

Tudi tebi se prav iskreno opravičujem, ker se zahvaljujem z zamikom, a sem bil pač malo »odsoten«, tako kot sem pojasnil že Mateju.

Se sicer 1ič srečujeva na tem zame nadvse zanimivem komunikacijskem polju, ampak še prav posebno se ti zahvaljujem za nesebično žrtvovanje časa, ki si ga namenil tako za tega kot tudi preostale komentarje, na katere se bom ravno tako odzval, kar je seveda logično, le lepo vrstnem redu moram vse skupaj obdelati.

Ja, vsa ta neverjetno bogata in mavrično obarvana delitev izkušenj, ki temelji na nesebični solidarnosti, ima za nas novince še kako veliko težo, predvsem pa uporabno vrednost, da pač takoj ne »potonemo«, še preden smo sploh prav začeli s plavanjem v vodah neznanega……

Odkrito povedano še nikoli v + 35ih letih uporabe WIN nisem nikoli uspel sesuti sistema in v vseh teh letih sem le 2X želel ponovno nalaganje sistema zaradi trdožive okužbe. Ampak OK, to je bilo bolj v začetni fazi te moje računalniško-uporabniške poti (takrat sem še naivno verjel v dobro in si niti v sanjah nisem znal predstavljati kako hitro se lahko okužiš z neprijetno nadlogo)…. Je pa zanimivo, da sem moj drugi in do sedaj zadnji problem dobil preko strani nekega izobraževalnega instituta, kjer sem se želel oskrbeti z informacijami o nadaljnjem izobraževanju……

No, kakorkoli že, sedaj se s to vrstnimi težavami »na srečo« res ne ukvarjam več in srčno upam, da bo pri tem tudi ostalo. OK, moja sreča in pozitivne izkušnje temelji najverjetneje na disciplini, previdnosti in redoljubju nasploh….

Odkrito povedano sem pravzaprav zelo varnostno orientiram in sploh nimam niti najmanjše potrebe po kakršnemkoli eksperimentiranju, kaj šele naivnemu izpostavljanju čisto nepotrebnim nevarnostim…

Moje potrebe temeljijo IZKLJUČNO le na osnovi zelo resnega uporabniškega dela, nič več in nič manj, zato že v osnovi pridejo v poštev le zgolj tiste najbolj preizkušene stvari….

Prijazen pozdrav,
SLOMANN (Leon)