Linux distribucije za napredno rabo

Če bi se kdo rad podal na potovanje v globje razumevanje Linux sistemov ali pa radi imeli bolj podrobno kontrolo nad sistemom, začenjam to temo.

Kogar kaj zanima na to temo, naj kar vpraša.

Kdor ve še za kako napredno distribucijo, naj jo kar doda.

Caveat utilitor: tu gre za napredno rabo in čeprav se vse to da, in je super dokumentirano, vzame precej časa za učenje in branje in ker delamo direktno na sistemu, te nič ne ovira, da se ne ustreliš konkretno v koleno. (Kar se pa večino časa enostavno rešit.)

V naraščajočem vrstnem redu kompliciranosti (opisi so zelo skopi, BTW):

EndeavourOS – v bistvu Arch, ki se ga enostavno inštalira. Po inštalaciji, lahko z njim delamo kot z Arch naprej. Ima pa bolj prijazen forum za uporabnike. Dokumentacijo večinoma uporablja kar Archovo.

Arch – deluje po keep it simple principu – torej vedno namesti le najnujnejše, uporabnik naj pa sam potem vse kar potrebuje. Dobra stran je v tem, da točno veš kaj si namestil. (Pri vseh distribucijah lahko točno preveriš kaj je nameščeno, ampak pride več paketov vnaprej nameščenih). Paketi so praviloma tudi bolj drobni. Ima odlično dokumentacijo, ki jo včasih uporabljajo tudi uporabniki drugih distribucij, kadar želijo kaj naprednejšega nastavit. (Kot je pogosto z vici, je nek razlog za »I use Arch BTW« meme.)

https://archlinux.org/

Gentoo – v bistvu ni binarnih paketov, ampak se vsak paket prevede direktno iz izvorne kode kar ob inštalaciji. Najbolj (ali vsaj ena izmed redkih) sposobna optimizacij in prilagoditev. To se izvede s t.i. USE= flags, tako da npr. če hočem, da so vsi paketi optimirani za QT, nočem pa GTK, hočem PNG podporo, ne pa AVI, nastavim USE="+qt -gtk +png -avi". Podobno kot pri Arch, odlična dokumentacija, ki jo tudi drugi uporabljajo. Osebno menim, da pogosto celo boljša.

NixOS – ta (in njegov podmladek Guix) je precej drugačna zver. V grobem povedano, ima tri ogromne posebnosti: 1) podobno kot Gentoo so paketi zgolj instalacijske skripte, ki kompilirajo iz izvorne kode; ampak kriptografsko preveri, če obstaja na strežniku že skompiliran paket, ki je točno iz te skripte izšel, namesti kar binarni paket; 2) vse nastavitve, seznam vseh paketov, vsa navodila za inštalacijo itd. so lahko v eni sami datoteki – tako lahko identičen sistem repliciramo na drugem računalniku samo s kopijo te datoteke in poženemo, da naj se postavi; 3 vsak paket je zgrajen v sterilnem okolju, zaradi česa ne pride do t.i. »dependency hell«. To slednje sicer pomeni, da se zanalašč ne povsem drži Filesystem Hierarchy Standarda, kar lahko privede do tega, da določeni programi ne delujejo brez kakih trikov. Po drugi strani pa to zagotavlja možnost, da je lahko hkrati nameščenih več verzij istega paketa, ne da pride do problemov. To je tudi razlog, zakaj je NixOS postal izredno popularen med DevOps.

LFSLinux From Scratch, kot že ime namigne, ni ravno distribucija, ampak bolj knjiga navodil kako si Linux sistem povsem iz nule sam sestaviš. To je cca. tako kot avto iz nule sešraufat – traja sto let, karkoli gre narobe, se nimaš na koga res obrnit, naučiš se pa ogromno.

https://www.linuxfromscratch.org/

4 Likes

Spoštovani Hook,

Hvala za sporočilo in posredovano povezavo

Sem prebral celotno vsebino objave in sam tekst sicer v približku nekih odtenkov razumel, ampak nekega pravega in jasnega vpogleda v ta svet pa resnično nimam, sploh ne (je še vse prenovo zame) in ga zagotovo še kar nekaj časa ne bo, če sploh kdaj-koli. :wink:

Odkrito povedano niti ni moj namen vstopiti v svet programiranja in ne vem kako močnega eksperimentiranja, saj sem že v zrelih letih, pa sedaj poskušam energijo čim-bolj modro & racionalno usmerjati v katere druge aktivnosti, saj je večinski del moje poslovne kariere že za mano…… No, pa saj ni samo to, tudi samo življenje je zelo kratko, pa čeprav po drugi plati gledano to sploh ni.…

Je pa res, da pa se navkljub vsem tem startnim, kot tudi na-splošno gledano oviralnim dejavnikom (vsaj trenutnim), pa le vseeno mislim, malo širše in globlje informirati, ampak zato je vsekakor potreben čas.
Objektivno gledano moj osnovni namen in cilj temelji predvsem v smeri zadovoljivega in samostojnega upravljanja (vsaj do neke določene mere), za ostalo pa mi bo zagotovo potrebna pomoč.

Torej, doseči nek zmerno-soliden nivo, ki je pač rahlo in za nekaj odtenkov višji od vsesplošnega povprečja (slednje je itak zelo nizko, ker absolutna večina zna le klikati), ne bi smel biti problem misije nemogoče, zato trdno verjamem, da je takšen preboj možen, ampak le v nekem doglednem časovnem okvirju, ki pa se lahko giblje med 5-6mi leti (za osnovno osvojitev bo šlo vsaj 1-2leti).
Koliko to na koncu res bo, pa je zapisano že kje drugje….

Te prijazno pozdravljam in ti želim vse lepo in dobro,
SLOMANN (Leon)

1 Like

bi dodal na seznam debian… itak :smiley: kdor me pozna ve da brez njega ne gre… je res da je sama instalacija bolj namenjena serverju in kot taka zahteva nekaj dodatnega dela da se uporabnik zaščiti …recimo ni predconfiguriran firewall …ampak osnovni debian vseeno ponuja da si uporabnik sam izbere med 8 mislim DE okolji in minimalno instalira pakete… glede na to da prihajam iz Ubuntuja je prehod na debian bil enostaven in logičen… glede na to da nisem poznal https://distrowatch.com/ kjer bi si lahko pogledal katere različice bi še ble primerne za rabo …trenutno razmišljam o prehodu na Open Suse leaf ali MX linux. Pri Open Suse ga nekej serjejo kot organizacija …podpira menda nekih 1000 programov …ker svoj čas posvečam programiranju in ne toliko raziskovanju nisem čist prepričan ali rpm paketi so isti na redhat kot na Suse… oz če jih v njihovem repositoriju najdem …je pa open suse lep v osnovi ponuja KDE čeprav sam prisegam na MATE …je pa zavidljiva številka paketov v repositoriju debiana ki bo kmalu presegla 60.000 paketov in je en od razlogov zakaj grejo posodobitve na 2 leti …mi je pa zelo všeč da posodobiš sistem kadar si sam vzameš za to in posodobitve niso vsiljene.

Za Debian bi rekel, da je nek zlat standard. Je ena najstarejših še obstoječih (mlajša kot Slackware, starejša kot Red Hat), še vedno jo razvija skupnost (za npr. Red Hat, Ubuntu in SUSE stojijo gospodarske družbe), ima ogromno paketov in je »mati« največje družine distribucij.

Če smo že pri koreninah, potem je treba omenit Slackware – najstarejša, še živeča distribucija, in tudi zelo po principu “keep it simple” in pa stremi k temu, da čimbolj sledi UNIX logiki. Je že dolgo nisem uporabljal, ampak včasih je bila znana kot ekstremno stabilna celo do »inštaliraš in pozabiš« nivoja.

http://www.slackware.com

Kaj ga pa serjejo pri Suse, @storm4finger?

Kolikor sem sledil, je SUSE šel dol z borze, kar se mi ne zdi kaj sporno. Druga stvar je, da so skupaj s še par drugimi (ne-)»forknili« RHEL, zdaj ko je Red Hat rekel, da ne bo več javno ponujal izvorne kode do RHEL.

Ima pa openSUSE novo distribucijo – SlowRoll –, ki naj bi nadomestila Leap, in je nek kompromis med rolling release in standardnimi release-i:

Če koga zanimajo statistike koliko programja je popakirano za katero distribucijo (in kako up-to-date so):

Za iskanje bolj (in manj) znanih distribucij, pa, kot je @storm4finger omenil, obstaja:

Bi pa toplo priporočil tudi:

https://lwn.net/Distributions

Par nasvetov, predvsem pa zgodovina je tudi na:

O, OpenSUSE, moja prva distribucija :slight_smile:

Nekaj med rolling release in standardnimi release-i? Sliši se zanimivo :slight_smile:

Človek si želi, da bi imel več časa za igrat se s temi zadevami…

2 Likes

to da ga openSuse po mojem malo serje je stvar osebne preference in osebnih pogledov …vsekakor mi ni všeč da se povezujejo z Oraclom …ampak zgleda da je denar le denar :smiley:

Ahh Arch. Slackware sodobnih časov. :smiley:

Načeloma se strinjam da je verjetno to distribucija ki je idealna za nekoga prisiliti v to da se nauči kako delajo računalniki. Ampak za praktično uporabo pa verjetno ni.

Jaz kot super napredni uporabnik imam še kar doma Ubuntu in v službi Fedoro. :slight_smile:

LP,
Jure

Kot nekdo, ki je zrasel na Slacku :hugs:

To je plus (in minus) Linuxa – vsak si lahko najde (ali pa naredi) distribucijo, ki mu povsem paše.

1 Like