Odjemalec pošte Thunderbird 115 vs. MS Outlook

Spoštovani kolektiv,

Pred dnevi je na strani Linux Slovenija eden izmed tamkajšnjih Adminov delil prispevek z naslovom:

What’s New in THUNDERBIRD 115 Supernova

Prispevek me je še prav posebno pritegnil zato, ker sem ravnokar v fazi namestitve odprtokodnih aplikacij, saj nameravam v naslednjih mesecih zagnati spletno poslovanje ravno preko Linuxa.

Mozillin Thunderbird mi je okvirno poznan že mnogo-mnogo let, nisem pa ga nikoli uporabljal, tako kot tudi MS Outlook različice ne, saj po tem dejansko sploh ni bilo nobenih potreb.

Zaradi izziva s katerim se bom pričel soočati čez nekaj mesecev, sem se odločil, da si bom namestil en odjemalec pošte (delal bom preko lastnega serverja, katerega nameravam zakupiti nekje pri ponudniku X ali Y).

Pričakujem pa resnično veliko pošte (vsaj 20-30 dnevno) kar potemtakem na letni ravni nanese več 1.000 sporočil, ki jih je zaradi boljše preglednosti potrebno temu primerno arhivirati, da lahko v vsakem danem trenutku dostopaš do želene vsebine.

Moj (še) sedanji tehnik (dejansko dolgoletni), ki obvlada le MS aplikacije mi je pač svetoval MS-Outlook, za katerega trdi, da je enostavno daleč najboljši in tudi najbolj zanesljiv (dejansko pa mu je Linux RES čista neznanka, pa tudi interesa ne kaže v tej smeri).

Pod zgoraj omenjeno objavo sem potem podal 2 komentarja s prošnjama, a se nihče NI odzval nanju, celo niti sam Admin ni odreagiral, pa čeprav sem ga direktno pozval, kar je seveda še toliko bolj žalostno, a tako pač je v tem današnjem svetu, žal….

Na skupnost se obračam zato, ker sem dejansko malo zbegan, saj sem v zvezi tega Thunderbird odjemalca enkrat nekje prebral (pa mislim, da niti ni tako dolgo nazaj), češ, da ta aplikacija ni več uporabna, ker pač ni več času primerna, saj bi naj bil njen razvoj »zastal« že pred desetletji, itd….

Ali je temu res tako ne vem, ker o aplikacijah kot takšnih pojma nimam, še najmanj pa o odprtokodnih.

Moji 2ve vprašanji:

1-> Ali je sedaj ta odjemalec res dokončno obnovljen, ali ni in pa, ali se sploh lahko še primerja z Outlookom, ali ne, ker nekoč v davnih časih je bil baje bistveno boljši od MS različice (tako so vsaj zagotavljali njegovi takratni uporabniki)?

2-> Kaj mi priporočate:

a- Nakup MS-Outlooka (vprašanje če sploh deluje na Linuxu?)

b- Namestitev brezplačnega Thunderbirda

Za vse vaše cenjene informacije, komentarje, namige, nasvete, priporočila, itd., se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem in vas prijazno pozdravljam.

SLOMANN (Leon)

Na Linux je mnogo odjemalcev (e-)pošte, in v končni fazi gre za osebne preference. 30 sporočil na dan bi moral vsak odjemalec prenesti (sam imam več GiB mejlov)

Osebno uporabljam KMail, ampak Thunderbird je povsem fajn.

Bolj enostaven je mogoče Geary.

(Kaki zagnanci pa prisegajo na Mutt in Aerc v konzoli.)

MS Outlook pa (brez npr. Wine ali CrossOver) ne dela na Linux, pa tudi sicer bi ga odsvetoval, ker se mestoma ne drži e-mail standardov in dela par čudnih stvari.

1 Like

Uporabljam Geary in Thunderbird. Za vsako dnevno odpisovanje mi je ljubši Geary, ker je bolj enostaven. Za kakšno resno iskanje e-pošte izpred nekaj let, pa Thunderbird pride prav.

2 Likes

Jaz Thunderbird na Linuxu uporabljam že 20 let in to z različnimi ponudniki e-pošte. Trenutno imam 20 GB sporočil in vse dela brez težav.

Mogoče bo za koga koristen tudi tale dodatek:
https://davmail.sourceforge.net/download.html

2 Likes

Spoštovani Hook, še enkrat lepo pozdravljen in dober večer,

Iskrena hvala tudi za ta tvoj dotični komentar in podeljene informacije.

Dejansko je to poglavje bilo na moji prioritetni listi pod točko št. 2 (na 1em mestu je Office)

No, nikoli pa si ne bi mislil, da je na voljo toliko različic, ki pokrivajo eno in isto področje .

Glede na to kaj navajata tudi sogovornika Lapor in še posebno Matej K. je »za-enkratna« odločitev v tej smeri že padla, bom pa v neki dani priložnosti pogledal še zato KMail in pa Geary različico…. Če druga ne, pa vsaj toliko, da vidim po čem se nasploh razlikujejo…

Vse dobro ti želim,
SLOMANN (Leon)

Spoštovani Lapor, še enkrat lepo pozdravljen in dober večer tudi tebi,

Iskrena hvala tudi za ta tvoj komentar in zame zelo pomembo informacijo iz 2ga stavka, v katerem omenjaš »resno iskanje pošte izpred nekaj let«. Ja, to je zame res ZELO pomemben dejavnik

Vse dobro ti želim,
SLOMANN (Leon)

Spoštovani Matej, lepo pozdravljen in dober večer tudi tebi,

Iskrena za tvoj cenjeni komentar, ki ima zame veliko uporabno vrednost nasploh, saj temelji na osnovi 20 letnih izkušenj, kar nikakor ni in tudi ne more biti nikakršen mačji kašelj….

Če povzamem in zaključim.

Podal si komentar s PRAVO težo in mi res v polni meri olajšal izbiro, za kar se ti še enkrat iskreno zahvaljujem. (y)

Te prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

p.s.

Tvojega imena se zelo dobro spominjam iz moje prve objave v Linux skupini na FB, kjer si mi že takrat nesebično odgovoril in podal določene namige.

Lepo, da tako nesebično deliš informacije, izkušnje, itd…

Ta tema je bila samodejno zaprta 25 ur po zadnjem odgovoru. Novi odgovori niso več dovoljeni.