Odprtokodna aplikacija za »Downloadanje« razno-raznih vsebin

Spoštovani kolektiv,

Ker sem v fazi poslavljanja od MS aplikacij in prehoda na odprtokodni Linux, me zanima, ali je sploh na voljo kakšna stabilna in vsestransko uporabna aplikacija, ki podpira dol-vleko iz različnih portalov, kot so npr.: YouTube, Odysee, BitChute, Rumble, ter kopica ostalih ne navedenih, kot tudi samih socialnih omrežij (npr. FB, Twitter, Instagramm, itd), pa da deluje resnično BP…???

Idealno bi bilo, če bi podpirala istočasno dol-vleko več vsebin naenkrat, ne pa da mora človek čakati, ali pa da je celo dnevno omejen na določen limit (bodisi število posameznih DL, ali pa skupno kapaciteto).

Za vse vaše cenjene informacije, komentarje, namige, nasvete, priporočila, itd., se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem in vas prijazno pozdravljam.
SLOMANN (Leon)

Za YouTube ipd. je najbolj znan youtube-dl .

Verjetno je malo odvisno tudi od operacijskega sistema. Jaz na Fedori z Gnomom uporabljam Parabolic, ki je namenjen prenašanju multimedijskih vsebin (video, glasba, etc.). Vpišeš URL naslov in prenese. Lahko tudi več naenkrat in seveda ni omejeno koliko na dan. Je pa lepa reč, ker deluje tudi za RTV :slight_smile:

1 Like

Spoštovani Hook,

Hvala za sporočilo in namig.

Odkrito povedano mi to ime tega DL programa zveni več kot poznano in preveriti moram, če to ni slučajno tisti program, ki ga je izdal celo YT sam…???

V kolikor je temu tako, potem ta različica zame NE pride v poštev, žal in na žalost….Je pa res, da mi oznaka deluje tudi malo odstopajoče, zato ga bom kot prvo naložil in testiral…

YT in Google na-splošno (tako ali tako en in isti lastnik) sta postala oba malo diskriminacijsko naravnana zaradi prekomernega cenzuriranja prispevkov, kar se je še prav posebno odražalo v času »Koronsko-dramatološke uprizoritve«, ker v tem času pa so resnično prekoračili vse tabuje in pa meje dopustnega nasploh….

Je pa ta program (če imam v mislih sploh pravega) imel še nekatere druge pomanjkljivosti, (ni podpiral vseh portalov), pa tudi nekatere omejitve so ga zaznamovale, zato je ta moj odgovor le začasnega značaja in po opravljen testu bom s skupnostjo podelil moj zaključni statement. No, bo pa to seveda tudi malce trajalo….

Prijeten vikend ti želim,

SLOMANN (Leon)

Spoštovani Lapor,

Iskrena hvala tudi za tvoje sporočilo, povratne informacije in pa namig kot takšen nasploh.

Še posebno razveseljiva pa je ta novica, da je možen DL tudi iz portala nacionalke, kar bo še prav posebno razveselilo nekatere moje znance (jaz že +20 let ne sledim več vsebinam mainstream medijev, zato uporabljam le še alternativne vire informiranja….)

Lep in prijeten vikend ti želim,
SLOMANN (Leon)

Spoštovani Hook, Lapor, preostali kolektiv in pa zainteresirani iskalci nasploh,

Ker sem v paraleli to isto vprašanje postavil tudi na strani Linux Slovenija in bil tam deležen 3eh odgovorov z namigi tamkajšnjih članov, prenašam te informacije pod to objavo, saj bi znale biti komu od koristi.

1vo mesto na tem seznamu je z največjim številom všečkov dosegel yt-dlp

https://wiki.ubuntuusers.de/yt-dlp/

2go mesto je pripadlo youtube-dlG, kjer je bil dodan komentar »za lažjo uporabo«

https://wiki.ubuntuusers.de/Archiv/youtube-dlG/

3je mesto je v smislu omembe zasedel wget

https://wiki.ubuntuusers.de/wget/

Odkrito povedano jaz nobenega od teh programov ne poznam (še nikoli slišal za njih), zato nisem v stanju podajati nikakršnih informacij, kaj šele ocen.

Hvala za razumevanje.

Prijazen pozdrav vsem,

SLOMANN (Leon)

Napredno in bolj fleksibilno

wget je program, ki je še iz poznih 1990ih. Nič ni narobe z njim in je precej zmožen, ni pa ravno enostaven za uporabo za začetnika.

Če se nameravate podati v te vode, bi predlagal, da pogledate tudi podoben, ampak še močnejši program curl:

Oba sta zelo močna (predvsem cURL), vendar pa tudi bolj napredna za uporabo. Pogosto se ju uporablja v skriptah in pa kot zaledji za druge programe.

Enostavnejše in specifično za video

Če prav razumem je yt-dlp fork, ki nadaljuje razvoj youtube-dl. Potem bi tudi jaz to predlagal. (Se opravičujem, zelo redko rabim tak program in nisem na tekočem.)

Kolikor vidim pa je youtube-dlG grafični vmesnik za yt-dlp. To bi vsekakor olajšalo uporabo, vsaj na začetku.

1 Like

Spoštovani Hook,

Iskrena hvala za tvoje cenjeno sporočilo, ki mi resnično veliko pomeni.

To, da bi naj Wget bil tako močno orodje pa sploh vedel nisem, saj mi je bil predlagan iz strani nekega uporabnika na FB strani Linux Slovenija.

Jaz dejansko v tej fazi trenutnega stanja iščem pač čim-bolj enostavno, ampak vsekakor zanesljivo orodje, da bom z njim lahko pokril vse svoje potrebe po dol vleki iz različnih portalov.

Ko omenjam »enostavno« imam v mislih predvsem sledeče:

  • Možnost DL več vsebin hkrati in to iz različnih portalov

  • Nastavitev izbire kvalitete min 360dpi in vsaj tja do 720dpi, če pa je za posebne momente še kaj več na voljo pa toliko bolje.

  • Tipka pavza

  • Najbolj idealno bi bilo, če bi lahko samo skopiral url in ga prilepil v neko okence in potem je zadeva že tudi končana

Prijazen pozdrav,

SLOMANN (Leon)

p.s.

Sem pa vsekakor globoko hvaležen še za omembo tega 2ga zelo močnega programa cURL, ki mi morda zna nekega dne priti celo prav…. Se razume, ko/če bodo narastle tudi moje potrebe.

Spoštovani sogovornik Lapor,

Sem že včeraj zvečer brskal po spletu in iskal ta omenjeni program Parabolic, da bi si lahko o njem prebral kaj več, a nisem bil uspešen, žal….

Ja, enostavno ga nisem uspel nikjer najti, vsaj pod tem imenom ne!

Če ti ni odveč, potem bi te res vljudno prosil za kakršnokoli povezavo , za kar se ti že vnaprej zahvaljujem.

Lep dan,
SLOMANN (Leon)

Hej,

jaz sem naložil iz Flathuba → Parabolic | Flathub

Je pa res, da nisem brskal in iskal. Sem naložil direkt iz “Programi GNOME” na Fedori. So pa na predlagani spletni strani tudi povezave do spletne strani projekta → GitHub - NickvisionApps/Parabolic: Download web video and audio

1 Like

Spoštovani Lapor, dober dan in lepo pozdravljen,

Hvala za sporočilo in posredovani povezavi, kot tudi pojasnila nasploh.

Sem razumel in si bom na dan instalacije še dodatno naložil ta program in poskusil z DL kakšne vsebine preko nacionalke, pa da vidim kako se bi izkazal…

Prijazen pozdrav,
SLOMANN (Leon)