OpenOffice, OpenLibre & Co

Spoštovani kolektiv,

Ker sem ravno v fazi t namestitve odprtokodne distribucije Linux, z željo po trajni ločitvi od vseh MS aplikacij, imam pač določena vprašanja, pa se zato obračam na celotni kolektiv.

Že pred dnevi sem v FB skupini Linux Slovenija podal objavo s vprašanjem na temo kompatibilnosti OpenOffice paketa napram MS, nakar je stekla debata in skupno se je pod objavo nabralo 19 komentarjev, od katerih je bilo 7em mojih (predvsem zahvale za delitev informacij)

Ker so bile podeljene izkušnje in mnenja vseeno malo odstopajoča, deloma tudi celo nasprotujoča (nič prekomerno tragičnega), omenjene pa celo tudi nekatere »manjše težavice«, bi to isto vprašanje zastavil še tukaj.

Bom pa slednjega še rahlo nadgradil, pa bi vas resnično vljudno prosil za delitev osebnih izkušenj, kot tudi nekaterih pojasnil, pa seveda nenazadnje tudi iskrenih priporočil.

Pred kar nekaj leti (tam nekje med 2000-2005) sem si v velikem upanju naložil Open Office in pričel z uporabo njihove različice Worda, vendar sem se od nje kar hitro poslovil, saj so prejemniki mojih zapisov, ki so uporabljali MS imeli probleme z zamiki in ločili.

Jaz recimo pa nisem imel absolutno problemov z odpiranjem dokumentov v Open Officu, če so ti bili napisani v Wordu.

Torej, v eno stran je šlo BP, v drugo pa ne, žal….

Toliko v pojasnilo, sedaj pa še vprašanja:

1-> Ali je OpenOffice ena odprtokodna verzija (očitno Apache distribucija – tako pravi Google), OpenLibre pa druga distribucija (»najverjetneje konkurenčna ali kaj podobnega«) ?

Sprašujem pa zato, ker resnično nimam pojma, še manj pa mi je poznano katera je »boljša« in bolj prijazna uporabniku oz. nasploh »najbližje« MS različici (da slednji pač nimajo problemov, ko/če prejmejo en tekstovni dokument in obratno).

2-> Ali sta zgoraj navedeni različici edini, ali pa je na prostem trgu še kakšna druga prosto razpoložljiva verzija?

V kolikor JA, potem vljudno prosim za seznam (da si potem lahko malo več preberem na to temo).

3-> Zanima me, kako kaj po vašem mnenju in izkušnjah, »REALNO« izgleda situacija danes v praksi in ali se je na tem področju že dosegel kakšen evidenten napredek, ali ne in pa katero različico bi mi na splošno priporočali?

Za vse vaše cenjene informacije, komentarje, namige, nasvete, priporočila, itd., se Vam že vnaprej iskreno zahvaljujem in vas prijazno pozdravljam.

SLOMANN (Leon)

p.s.

Če koga »slučajno« zanima kaj so povedali nekateri FB-Linux uporabniki pod to mojo objavo na to isto temo:

Zelo na kratko:

  1. od 1985 je StarDivision naredil StarOffice, ki ga je kasneje kupil Sun
  2. 2000 je Sun izdal FOSS verzijo, ki se je klicala OpenOffice.org; StarOffice je še vedno bil zaprto-koden
  3. 2010 Oracle kupi Sun, preimenuje StarOffice v Oracle Open Office
  4. veliko uporabnikov in razvijalcev ne zaupa Oraclu, zato se ustanovi The Document Foundation (TDF), in OpenOffice.org forka v LibreOffice, ki se naprej razvija kot FOSS
  5. 2011 Oracle ukine Oracle Open Office in zapre Star Division; donira kodo Apache Foundation, tako da se paket zdaj imenuje Apache OpenOffice
  6. 2016 Colabora naredi (v sodelovanju z TDF) svoj fork, Colabora Online, ki je enterprise-ready in teče v brskalniku

(pri tem sem preskočil še IBM, Novell in par drugih večjih in manjših dogodkov v zgodovini; potem je še NeoOffice, ki je namenjen za macOS)

Kar se tiče trenutnih variant, bi rekel:

  • LibreOffice – najboljša izbira za večino primerov, največ razvijalcev, najbolj aktivno razvijan, še najbolj “uraden” naslednjik OpenOffice.org, kar se tiče skupnosti
  • Colabora Online (oz. CODA) – če rabiš uporabljat v brskalniku
  • Apache OpenOffice – deloma zaradi zgodovine Oracle, deloma zaradi razlike v licencah, je ta različica verjetno najmanj aktivno razvijana; ima (veliko) manj, ampak zelo zagrizene razvijalce, najbolj “uraden” naslednik OpenOffice.org, kar se tiče pravnega nasledstva (Star ↦ Sun ↦ Oracle ↦ Apache), ker ne gre za fork
2 Likes

Apache OpenOffice je FOSS (odprto-koden). Objavljen pod Apache-2.0 licenco.

(Nadomestil je Sun/Oracle OpenOffice.org ter IBM Lotus Symphony, zato je mogoče bolj znan med večjimi korporacijami, še posebej na MS Windows.)

Omembe vredni sta še:

LibreOffice, ki je prav tako FOSS, objavljen pod MPL-2.0 in LGPL-3.0-or-later licencama (hkrati)

Collabora Online, tudi FOSS, dela na strežniku / v brskalniku. Primarno mišljeno za kolaborativno urejanje à la Google Docs.

Glej prejšnji odgovor.

Pri tem je nujno omenit, da je The Document Foundation članica OASIS, ki je telo, ki sprejema in spreminja Open Document Format (ODF). Temu primerno ima LibreOffice en najboljših podpor za ODf format.

MS Office (p)odpira ODF že vsaj od 2007. Če kaj v ODF ne dela, bi sumil, da je narobe tu, ne pa pri LibreOffice.

2 Likes

Na (Android) telefonu pa predlagam Collabora Office.

2 Likes

Je že Hook vse odgovoril :slight_smile:
Jaz prisegam na LibreOffice, ker je že nekaj časa najbolj razvito in prijazno pisarniško orodje. Celo bolj pravilno prikaže Microsoftove dokumente (docx, etc.), kot pa starejše verzije Microsoftovega Offica.

2 Likes

Spoštovani Hook, lepo pozdravljen,

Res iskrena hvala za tvoj izjemno informativno bogat odgovor, vsa pojasnila, tudi zgodovinsko kronologijo in pa nasploh besede, ki si mi jih namenil, tako na temo te objave, kot tudi preostalih, a se bom slednjih dotaknil dotično.

Kot prvo se moram opravičiti, ker se zahvaljujem in nasploh reagiram na tvoja sporočila in pojasnila z 2dnevnim zamikom, a sem se zaradi spleta raznih okoliščin komaj pred nekaj minutami uspel sesti za pisalno mizo, žal.

Tvoj odgovor in vsa ta pojasnila mi resnično veliko pomenijo, zelo veliko, v končni fazi pa tudi nevtralizirajo še tiste zadnje preostanke občutkov negotovosti, ki so seveda bili v neki meri prisotni, a to le zaradi neznanja oz. ne-poznavanja odprtokodnih aplikacij, tako da se bom lahko podal na novo pot še dodatno motiviran in to celo z malo večjo mero optimizma.

Te prijazno pozdravljam,
SLOMANN (Leon)

1 Like

Spoštovani Lapor, lepo pozdravljen tudi ti,

Iskrena hvala tudi za tvoj, zame zelo pomemben komentar in pa informacijo nasploh, ki pa v končni fazi le še dodatno potrdi in podčrta navedbe Hooka.

To kar navajaš v smislu še bolj pravilnega prikaza MS dokumentov je prav neverjetno in srčno upam, da bodo to vrstne informacije slej kot prej prišle na ušesa tudi širšemu krogu potencialnih interesentov.

Prijazen pozdrav tudi tebi,
SLOMANN (Leon)

Ta tema je bila samodejno zaprta 25 ur po zadnjem odgovoru. Novi odgovori niso več dovoljeni.