Pogosta vprašanja

Tukaj se nahajajo najbolj pogosta vprašanja, ki jih prejmemo na delavnicah, predavanjih in dogodkih. Vprašanja in odgovori se bodo sproti dopolnjevali, tako da bo zadeva s časom vse bolj in bolj uporabna.

Združljivost prikazov dokumentov v odprtokodnih in zaprtokodnih pisarniških formatih?

Pozdravljeni forum Na-prostem.si,

v torek sva z Leonom Anželjem v Žalcu izvedla delavnico za osnovno uporabo odprtokodnega programa za urejanje preglednic Libreoffice Calc.

Eno izmed vprašanj s strani udeleženke delavnice se je nanašalo na združljivost in identičnost dokumentov, ki so narejeni v različnih pisarniških paketih. Npr. identičen prikaz besedila v Microsoft 365 Office, ki je napisano v Libre Office in shranjeno v odprtokodnem formatu ter obratno. Udeleženko je zanimalo, v kolikšni meri so odprtokodni in zaprtokodni pisarniški formati združljivi?

Lansko leto sem imel izkušnjo z nezdružljivostjo na primeru dopolnjevanja zapisnika sestanka. Zapisnik sem napisal v Libre Office Writer in ga v .odt formatu poslal v dopolnitev ostalim udeležencem. Udeleženka sestanka s strani ministrstva je vrnila dopolnjen zapisnik v formatu .odt, ki naj bi imel vključen prikaz sprememb v besedilu. Ko sem odprl besedilo, prikaz sprememb ni bil viden (čeprav sem imel vklopljen prikaz sledenja spremembam). Domnevam, da je bil zapisnik odprt in dopolnjen v Microsoft Office, nato pa shranjen formatu .odt.

Je možna razlaga ta, da je Microsoft Office shranil prikaz sprememb v odt. formatu tako, da prikaz sprememb ni bil združljiv z LibreOffice Writer (posodobljen na zadnji verziji)?

Manjše, vendar ne preveč moteče, nezdružljivosti opažam tudi pri odpiranju besedil javnih razpisov v .docx formatu, ki jih objavljalo ministrstva na svojih spletnih straneh. Razlike se običajno kažejo v velikosti besedil, razmikih, poravnavah in velikosti oken oz. tabel.

Vnaprej hvala za odgovor na vprašanje in komentarje.

Lep pozdrav,
Simon

Hja, situacija s formati in podporami se vsako leto spreminja. ODT je odprt format in je jasno kako naj ga programi prikazujejo. Posledično bi moralo veljati, da ga katerikoli program, ki ima podporo za ODT, moral prikazati pravilno. Ampak je Microsoft Office šele v koncu leta 2021 začel s podporo ODT formatu. Torej pred tem, ni delovalo oz. ni delovalo pravilno. Je pa tudi vprašanje o tem kako so implementirali uporabo formata. Me ne bi presenečalo, če bi zanalašč okrnili podporo, da odvrnejo uporabnike od uporabe ODT formata (z nepodporo, so to jasno dali vedeti).

Druga zadeva je pa DOCX format. Ker ni odprt format, je vse skupaj črna škatla:

If ISO were to give OOXML with its 6546 pages the same level of
review that other standards have seen, it would take 18 years
(6576 days for 6546 pages) to achieve comparable levels of review
to the existing ODF standard (871 days for 867 pages) which
achieves the same purpose and is thus a good comparison.
Considering that OOXML has only received about 5.5% of the
review that comparable standards have undergone, reports about
inconsistencies, contradictions and missing information are
hardly surprising.

Sem že doživel, da je LibreOffice odprl DOCX lepše, kot starejša verzija Microsoft Office. Ker so vsako leto nekaj spreminjali integracijo formata in seveda nihče ne ve kaj in kje točno. Kakorkoli, verjetno nikoli ne bo čiste kompatibilnosti in interoperabilnosti, dokler bo Microsoft Office imel monopol. Ker lahko spreminja kar želi in se podere kompatibilnost. Zato je bolj ključna rešitev (za sedaj), da vsi ponujajo dokumentacijo v odprtem formatu ODT, ker lahko uporabiš prosto programje za odpiranje in urejanje.

1 Like