Računalnik in povezava na wi-fi

Pozdravljeni,
nekatera društva upokojencev nimajo lastne internetne povezave na kabel. Možen pa je “pšriklop” na wifi ali pa uporaba privat pametnega telefona za prenos podatkov.
Kaj svetujete glede uporabe wi-fi?

Hvala.

Ste lahko malo bolj specifični pri tem kaj bi potrebovali?

Ali potrebujete pomoč pri:

  • izbiri WiFi routerja oz. vzpostavitvi brezžične mreže?
  • varni nastaviti (in uporabi) WiFi točke?
  • priklopu Linux računalnika na obstoječo WiFi mrežo oz. pametnega telefona
  • izbiri Linux distribucije, ki je enostavna za uporabo (za tak priklop)?
  • … kaj drugega?

Potrebujem kratka in preposta navodila:
-za priklop Linux računalnika na obstoječo WiFi mrežo oz. pametnega telefona
-varna nastavitev (in uporaba) WiFi točke

Kaj pomeni Linux distribucija pa ne razumem. Lahko pojasnite?

Hvala.

Za razliko od MS Windows ali macOS, se da Linux sistem na več načinov »sestavit«. To lahko sicer vsak naredi sam, a je veliko dela, zato v praksi obstajajo različne vnaprej zapakirane distribucije (npr. Debian Linux, Arch Linux, Mint Linux, Fedora Linux, OpenSuse Linux, Ubuntu Linux, …). Najlažje je na to gledat, kot na več ponudnikov med seboj zamenljivih rešitev – večina jih je zastonj, nekatere (npr. RedHat Enterprise Linux, SUSE Linux Enterprise) pa je potrebno plačati, vendar zato nudijo komercialno podporo.

Na veliki večini Linux distribucij je to zelo podobno kot na Windows ali macOS sistemu. V sistemski vrstici (ponavadi desno spodaj) je ikona za povezavo (mogoče zgleda drugače kot pri meni).

S klikom nanjo, se pojavi meni z vsemi WiFi priklopnimi točkami.

Tam izberete vašo WiFi priklopno točko in vpišete geslo.

Če želite povezavo prek telefona, lahko to storite tako, da na (npr. Android) telefonu v zgornjem meniju vklopite Dostopno točko.

Ta se bo potem pokazala na Linux sistemu v istem meniju kot ostale WiFi točke (v mojem primeru je Bobi telefon).

Najbolj pomembno je, da je potrebno za priklop na WiFi točko uporabit geslo. Da je temu tako, se vidi na seznamu, ker je ključavnica zraven WiFi ikone ob imenu točke.

In da gesla ne more nekdo kar uganit. Torej npr. geslo123, ime WiFi točke ali društva so slaba gesla.

1 Like

Povezava na WiFi v Linuxu je res enostavna. V večini distribucij za to skrbi tim. NetworkManager, ki je dostopen v nastavitvah ali pa v meniju. Tam izberete WiFi, vpraša vas za geslo in to je to.

Dela.

Če bi kdo od uporabnikov Linuxa bil v dilemi, kateri WiFi ključek nabaviti, priporočamo znamko TP-Link, s katero nikoli nismo imeli kakih težav. Tudi druge običajno delajo takoj ob priklopu (nameščanje gonilnikov ni potrebno), se pa lahko zgodi, da je za kako drugo znamko potrebno namestiti dodatno programsko opremo.

Računalniki, ki jih pripravi za uporabnike Društvo Duh časa, imajo to opremo že nameščeno, zato bi na teh računalnikih načeloma moralo takoj ob priklopu delati okoli 90% WiFi ključkov, oziroma razširitvenih kartic.

Pa še ena povezava je mogoča, kadar nimate na voljo brezžične povezave v računalniku (nimate wifi ključka, ali razširitvene kartice). Svoj telefon lahko povežete neposredno s kablom na računalnik. Če je ta kabel podatkovni, ne zgolj napajalni, potem vam bo telefon ob priklopu na računalnik ponudil možnost deljenja interneta z računalnikom (možnost: povezano kot modem z deljenjem interneta). Do te možnosti na Android telefonih pridete s podrsljajem z vrha proti dnu po tem, ko ste povezali telefon s kablom na računalnik.

Ključno pa je seveda, da imate v nastavitvah telefona vklopljene mobilne podatke, da je telefon povezan s spletom.

1 Like

Hvala za odgovor.
Prosim še za preprosto pojasnilo kako vemo, da je naš kabel za polnjenje pametnega telefona tudi podatkovni?
Če lahko prenešamo s telefona fotografije na računalnik ali to pomeni, da imamo podatkovni kabel?

Hvala.
Lep pozdrav

Tko je,ja.

Čeprenaša datoteke, bo tudiinternet

če ni kabla in če je več ljudi v pisarni je boljše uporabiti router z sim kartico kar dobite pri mobilnih operaterjih…če nimajo routerja jih je moč kupiti v kakšni trgovini s računalniško opremo …mislim da so tisti za 80 eur čisto spodobni. prednost routerja z sim kartico je da ima vgrajen požarni zid, ki tudi na linuxu ne sme manjkati če ga priklapljate kam na mrežo …routerji z sim kartico omogočajo mislim da priklop do približno dvajset naprav v mrežo in omogočajo tako mrežo za goste kot tudi kontrolirani dostop do WIFI omrežja… prednost je še ta da ne kurite lastni internet pač pa lahko naročnino sim kartice prikažete tudi kot strošek društva.