Varnostno arhiviranje v Linuxu

Včasih se zgodi, da kakšen nepreviden uporabnik datoteko izbriše. A na srečo v Linuxu obstaja tim. koš, iz katerega je datoteko mogoče relativno hitro obnoviti.

Kaj pa če izpraznimo tudi koš? No, v tem primeru je datoteko mogoče obnoviti s kakšnim forenzičnim orodjem.

Ampak, a se vam je že kdaj zgodilo, da ste odprli besedilno datoteko (npr. diplomo ali članek, ki ga pišete), po nesreči zbrisali vso vsebino in datoteko nato - shranili?

V tem primeru pa je obnovitev bistveno težja. Nekaj let nazaj sva tako s kolegom poskušala forenzično obnoviti vsebino Wordove datoteke, kjer si je nek nepreviden uporabnik zapisal podatke o svoji kripto denarnici, poem pa je po nesreči vsebino datoteke označil s Ctrl-A, notri napisal novo povsem nepovezano vsebino, na koncu pa datoteko shranil. Žal nisva bila uspešna, uporabnik pa je izgubil kar precej veliko vsoto denarja…

No, danes pa dobim klic očeta, ki je že dlje časa pisal neko besedilo, potem pa se mu je zgodilo nekaj podobnega. Po nesreči je izbral vse besedilo v datoteki, zapisal en stavek in datoteko shranil. In tako mu je v datoteki je namesto nekaj strani mukotrpno napisanega besedila, ostal samo tisti stavek…

Ampak ta zgodba ima srečen konec. Očetu sem namreč že pred leti na računalnik namestil Linux, vanj pa aplikacijo za varnostno arhiviranje - Vorta (https://vorta.borgbase.com/). Vorta je pravzaprav grafični vmesnik za BorgBackup, ampak to niti ni tako pomembno.

Pomembno je, da je aplikacija nastavljena tako, da očetu vse besedilne datoteke samodejno arhivira enkrat na uro. In hrani arhivske kopije za zadnjih nekaj mesecev (starejše pa izbriše). In da, vse to je mogoče nastaviti z nekaj preprostimi kliki preko uporabniškega vmesnika.

Ko me je oče poklical, sem se na njegov računalnik oz. njegovo namizje povezal preko VPN (ja, Linux omogoča tudi oddaljeno povezavo na namizje), odprl aplikacijo, pogledal seznam arhivov, izbral zadnjega, ga priklopil in poiskal datoteko.

Izkazalo se je, da je oče izgubil zgolj nekaj stavkov. Obnovljeno datoteko sem mu skopiral na namizje in se odklopil iz njegovega računalnika.

Problem rešen!

4 Likes

Borg je super!

Sem probal že več raznih backup sistemov in sem z Borg še najbolj zadovoljen. Ravno ga postavljam na novem laptopu s pomočjo, ki je super za napredno uporabo:

https://torsion.org/borgmatic/

Za začetnike, je Vorta bolj priporočljiv vmesnik, se strinjam.

Zna kateri izmed teh programov tudi snemati na tape?

LP,
Jure

Hmm, to pa ne vem. S tračnimi enotami nisem nikoli delal. Načeloma zapisuje na običajen filesystem. Ne vem pa, kako se tračna enota mounta…

Torej… v Duh Časa smo se pogovarjali o backupu za infrastrukturo in nam je od “pravih backupov” poznan primarno tape. Ravno tako je društvo v donacijo dobilo že par serverjev z tračnimi enotami. Seveda so stare ampak…

Tako smo naredili tale software Duh Časa / tape · GitLab (leta 2015), ki uporablja mtx:
Ubuntu Manpage: scsitape - control SCSI tape devices

TL;DR ta koda uporablja trak kot blokovno napravo in zapiše gor TAR file.

Ampak zadeva kolikor se spomnim ni preveč dobro delovala. Seveda je myriad razlogov zakaj bi to lahko bilo… konec koncev je oprema društvu ponavadi donirana zato ker ne deluje več in je možno da je hardware fault.

Tisto kar sem jaz razmišljal seveda pa je da verjetno trak uporablja nek protokol in da mu samo poslati raw TAR (ne glede na to da je TAR… “Tape ARchive”) mogoče ni bilo tisto kar je zadeva pričakovala (bogsivedi kako deluje strojna kompresija na tračnih enotah, ipd). Ampak verjetno nisem edini ki je poizkušal že kdaj na POSIX sistemu spraviti nekaj na trak, tako da je malo čudno da mi nikoli ni uspelo najt na Googlu nič pametnega. :slight_smile:

Pač vprašam če ima kdo drug kaj več izkušenj s tem.

LP,
Jure

Mogoče bi bila opcija, da narediš varnostno kopijo z BorgBackup na zunanji disk, ločeno particijo ali nek NAS… potem pa od tam dalje na tape drive s command line tools.

Teh tračnih enot absolutno ne poznam, ampak kolikor sem uspel prebrati, to ni nek “normalen” file system, pač pa so podatki na teh kasetkah organizirani na nek poseben način. Kar pomeni, da tega ne moreš kar preprosto priklopiti kot disk (npr. z mount), ampak lahko podatke samo potegneš dol iz kasetke oz. zapišeš gor.

Tako da ta rešitev z ločenim sistemom (npr. NAS) je po moje kar v redu. Omogoča ti hiter restore podatkov, če pa pride do odpovedi tega sistema, pa lahko podatke najprej restoraš iz tračne enote in od tam naprej na ciljni sistem.

Tako nekako smo tudi delali (sicer rsync namesto BorgBackup). Imeli smo LTO1 kasete na katere gre 100 GB, tako da itak ni bilo nekega blaznega maneverskega prostora. :slight_smile:

Koda ki sem jo linkal naredi TAR in potem tega zapiše na kaseto v smislu:

cat /tmp/backupInfo.tar | /usr/sbin/scsitape -f /dev/sg2 write 10240

Pač problem je bil samo da ko si to prebral nisi dobil istega nazaj. :slight_smile: Sklepam da sem nekaj narobe naredil.

LP,
Jure