Varnostno arhiviranje v Linuxu

Včasih se zgodi, da kakšen nepreviden uporabnik datoteko izbriše. A na srečo v Linuxu obstaja tim. koš, iz katerega je datoteko mogoče relativno hitro obnoviti.

Kaj pa če izpraznimo tudi koš? No, v tem primeru je datoteko mogoče obnoviti s kakšnim forenzičnim orodjem.

Ampak, a se vam je že kdaj zgodilo, da ste odprli besedilno datoteko (npr. diplomo ali članek, ki ga pišete), po nesreči zbrisali vso vsebino in datoteko nato - shranili?

V tem primeru pa je obnovitev bistveno težja. Nekaj let nazaj sva tako s kolegom poskušala forenzično obnoviti vsebino Wordove datoteke, kjer si je nek nepreviden uporabnik zapisal podatke o svoji kripto denarnici, poem pa je po nesreči vsebino datoteke označil s Ctrl-A, notri napisal novo povsem nepovezano vsebino, na koncu pa datoteko shranil. Žal nisva bila uspešna, uporabnik pa je izgubil kar precej veliko vsoto denarja…

No, danes pa dobim klic očeta, ki je že dlje časa pisal neko besedilo, potem pa se mu je zgodilo nekaj podobnega. Po nesreči je izbral vse besedilo v datoteki, zapisal en stavek in datoteko shranil. In tako mu je v datoteki je namesto nekaj strani mukotrpno napisanega besedila, ostal samo tisti stavek…

Ampak ta zgodba ima srečen konec. Očetu sem namreč že pred leti na računalnik namestil Linux, vanj pa aplikacijo za varnostno arhiviranje - Vorta (https://vorta.borgbase.com/). Vorta je pravzaprav grafični vmesnik za BorgBackup, ampak to niti ni tako pomembno.

Pomembno je, da je aplikacija nastavljena tako, da očetu vse besedilne datoteke samodejno arhivira enkrat na uro. In hrani arhivske kopije za zadnjih nekaj mesecev (starejše pa izbriše). In da, vse to je mogoče nastaviti z nekaj preprostimi kliki preko uporabniškega vmesnika.

Ko me je oče poklical, sem se na njegov računalnik oz. njegovo namizje povezal preko VPN (ja, Linux omogoča tudi oddaljeno povezavo na namizje), odprl aplikacijo, pogledal seznam arhivov, izbral zadnjega, ga priklopil in poiskal datoteko.

Izkazalo se je, da je oče izgubil zgolj nekaj stavkov. Obnovljeno datoteko sem mu skopiral na namizje in se odklopil iz njegovega računalnika.

Problem rešen!

2 Likes

Borg je super!

Sem probal že več raznih backup sistemov in sem z Borg še najbolj zadovoljen. Ravno ga postavljam na novem laptopu s pomočjo, ki je super za napredno uporabo:

https://torsion.org/borgmatic/

Za začetnike, je Vorta bolj priporočljiv vmesnik, se strinjam.