FreePlane program

Pozdravljeni, zanima me, če je FreePlane program primeren tudi za uporabo pri pouku v šoli oziroma, ali bi ga priporočili kot učno orodje za OŠ? Hvala in lep pozdrav.

1 Like

Pozdravljeni,

pedagoškega procesa v šolah žal ne poznam do te mere, da bi lahko ocenil ali bi bila uporaba programa Freeplane koristna pri izvajanju pouka. Iz različnih spletnih virov je razvidno, da učitelji in učenci redno uporabljajo miselne vzorce. Pri tem si pomagajo z različnimi prosto dostopnimi in plačljivimi računalniškimi programi.

Odprtokodni in prosto dostopni Freeplane omogoča ustvarjanje tako osnovnih kot tudi naprednejših miselnih vzorcev. Spodaj dodajam dva osnova primera, ki smo ju ustvarili na dosedanjih delavnicah za nevladne organizacije.

Pri uporabi programa trenutno opažam tri pomanjkljivosti in sicer, da mu manjka nekaj manjših slovenskih prevodov v orodni vrstici (v zvezi s tem sem že objavil temo na forumu), da pri izvozu miselnega vzorca v pdf format ne delujejo dodane spletne povezave ter da ne ponuja možnosti skupinskega ustvarjanja miselnega vzorca prek spleta kot ga nekateri primerljivi plačljivi programi.

Skupnosti razvijalcev program redno nadgrajuje in izboljšuje z novimi različicami.

Lep pozdrav,
Simon, mentor na delavnicah za osnovno uporabo Freeplane