Spoštovani kolektiv,
V zadnjih nekaj dneh sem prebral ogromno vsemogočih komentarjev, mnenj in nasvetov na temo: »katera distribucija«….?
Resnično se sprašujem, katero Linux distribucijo sploh izbrati, da bom ja v čim-večji meri pokril in zadovoljil osebne potrebe…
Ja, res ni enostavno, kajti, ko imaš naenkrat na voljo kar 44 različnih distribucijskih opcij (prihajaš pa iz MS področja in o Linuxu pojma nimaš), potem ti gladko malo zastane dah in pred očmi se ti tudi malo zavrti, negotovost, ki se istočasno pojavi, pa je še toliko večja….
Sicer pa do včeraj sploh nisem vedel, da obstaja toliko različnih distribucij.
No, nisem paničar ali neodločen človek, nikakor pa ne bi želel po brez-potrebnem metati časa skozi okno….
Naj takoj v uvodnem delu povem, da ne sodim v kategorijo profesionalnih uporabnikov, niti približno…
Je pa res, da sem v okviru svojih specifičnih potreb koliko toliko solidno zvrziran in da tehnika kličem na pomoč le zgolj takrat, ko se zadeve resnično postavijo na glavo oz. ne vem več kako dalje…. No, to pa se zgodi 1-2X letno, pa še to ne vsako leto.
Hardware mi je vseeno nekako bližje od softwerja, čeprav sem po naravi analitični tip človeka, ki ga spremlja vsaj ta vrlina z imenom logika.
Če povzamem in zaključim to predstavitveno poglavje na temo računalniškega znanja, potem lahko mirne duše zelo objektivno ocenim, da bi me človek lahko uvrstil za stopničko ali dve višje od vsesplošnega povprečja, za katerega pa vsi vemo, da ni ravno na nivoju OH in AH…….
Praktično se moj daleč največji pomislek pojavlja ravno na račun aktivno-tekočega obvladanja nemščine, napram pasivni angleščini, ki se je ravno zato izogibam, pa sem zato tudi črpal vse informacije ravno iz nemškega govornega področja, saj mi je to resnično veliko-veliko lažje….
Sem v poplavi vsemogočih prispevkov naletel tudi na ta prispevek od Computer Bilda, ki je čisto svežega datuma (26. 08. 2023) in se avtorji v njemu dotikajo ravno tega vprašanja.
Po laični oceni na račun prebiranja teh kratkih opisov za posamezno distribucijo bi po mojem mišljenju prišlo v poštev nekje 6različnih distribucij oz. ev. celo 8, kar je zame že veliko preveč (pri MS WIN imaš samo eno opcijo in pika…. ).
Čisto laično ocenjujem (pač na račun teh opisov v samem prispevku), da bi najverjetneje lahko prišle v poštev naslednje distribucije (lahko, da sem ga pihnil malo mimo):
-
Ubuntu
-
Ubuntu LTS
-
Xubuntu
-
Linux Mint
-
MX Linux (ta zveni sicer zanimivo po opisu, a je vseeno malo vprašljiv)
-
Ubuntu Studio (opisno zveni tudi ta zanimivo)
-
OpenSUSE (avtor navaja, da ta distribucija sploh ni dovzetna za viruse in spayware )
Ker pa ne bi želel biti še naprej v takšni negotovosti: » kateri je pač najbolj optimalen zame« bi vas profesionalne uporabnike in strokovnjake vljudno prosil za objektivne namige, s tem, da bom samo na kratko predstavil razpoložljivi hardware in pa svoje osnovne potrebe.
V tem trenutku delam na 2eh popolnoma enakih HP desktop PCjih, s procesorjem I5, 3.6GHz, z 8GB rama, 500GB SSDjem (naslednji teden bodo SSD diski nadomeščeni s hitrejšimi M2M moduli).
Na primarnem PCju delam z 2ma monitorjema, n sekundarnem, ki je popolnoma enake konfiguracije pa je priklopljen le 1 monitor (dejansko ta računalnik služi kot preventivna rezerva, če bi npr. izpadel primarni PC).
Sem ravnokar v fazi naročanja Synology NAS sistema, kot tudi 3eh novih 32" monitorjev, ki mi bodo v bodoče še toliko bolj olajšali delo in pa preglednost nasploh (se navezuje na primerjalno analizo podatkov/vsebin).
Posedujem sicer še HPjev notebook in pa Samsung tablico, za bodoče potrebe pa bom v času prezimovanje v toplih krajih delal najverjetneje kar preko mini PCja (tukaj mi je idealna alternativa Intel NUC 11, saj je zaradi svoje male teže in velikosti še posebno praktičen).
Moje trenutne potrebe:
-
Osnovno računalniško delo, ki obsega predvsem analitično surfanje s primerjavo razno-raznih podatkov.
-
Obdelava fotografij (že nekaj časa delam z Gimpom in to popolnoma zadovolji vse moje potrebe).
-
Kar nekaj elektronske korespondence in kopiranja ter arhiviranja vsebin iz spletnih portalov (prevladujejo word + pdf datoteke).
-
Malo bolj intenziven DL & arhiviranje znanstvenih video vsebin iz področja medicine, biologije, dietetike, in pa v smislu hobija tudi različnih dokumentarnih filmov (slednjih je do sedaj arhiviranih že preko 12.000, tendenca naraščajoča).
Dodatne potrebe, ki bodo sledile v kratkem:
-
Postavitev spletne strani, ki bo nameščena na zakupljenem prostoru nekega serverja pri ponudniku X ali X…
-
Spletna trgovina z namenom globalnega trženja in svetovanja (naloženo na istem serverju)
-
Poštni server (naloženo na istem serverju)
-
Semanje in obdelava lastnih video vsebin
-
Dodatno še Amazon shop (tukaj se koristi zgolj njihova oprema in to v celoti, jaz samo skrbim za zaloge, opise izdelkov, kontrolo in urejanje podatkov, itd…)
-
YouTube kanal (sprva 1 video klip tedensko, kasneje 2, še kasneje 3, nato pa max. do 5)
Se iskreno opravičujem, ker je ta zapis izpadel malo daljši kot sem sprva načrtoval, ampak nisem želel izpustiti absolutno ničesar pomembnega, kar bi recimo lahko ev. vplivalo na optimalno izbiro, tako v smislu samega hardwerja, kot tudi trenutnih in bodočih aplikacijskih potreb.
Ja, to celotno postrojenje (vključno s samo distribucijo in vsemi potrebno-podrejenimi aplikacijami), bi želel spraviti čim-prej v življenje in potem ne bi spreminjal ničesar vsaj 3-4 leta NE, (še bolje če bi lahko ostal na tej kompoziciji 5-6 let).
V pričakovanju vaših cenjenih in zame res zlata vrednih odgovorov vas prijazno pozdravljam,
SLOMANN (Leon)