Katera Linux distribucija je najbolj primerna zame?

Spoštovani kolektiv,

V zadnjih nekaj dneh sem prebral ogromno vsemogočih komentarjev, mnenj in nasvetov na temo: »katera distribucija«….?

Resnično se sprašujem, katero Linux distribucijo sploh izbrati, da bom ja v čim-večji meri pokril in zadovoljil osebne potrebe…

Ja, res ni enostavno, kajti, ko imaš naenkrat na voljo kar 44 različnih distribucijskih opcij (prihajaš pa iz MS področja in o Linuxu pojma nimaš), potem ti gladko malo zastane dah in pred očmi se ti tudi malo zavrti, negotovost, ki se istočasno pojavi, pa je še toliko večja….

Sicer pa do včeraj sploh nisem vedel, da obstaja toliko različnih distribucij.

No, nisem paničar ali neodločen človek, nikakor pa ne bi želel po brez-potrebnem metati časa skozi okno….

Naj takoj v uvodnem delu povem, da ne sodim v kategorijo profesionalnih uporabnikov, niti približno…

Je pa res, da sem v okviru svojih specifičnih potreb koliko toliko solidno zvrziran in da tehnika kličem na pomoč le zgolj takrat, ko se zadeve resnično postavijo na glavo oz. ne vem več kako dalje…. No, to pa se zgodi 1-2X letno, pa še to ne vsako leto.

Hardware mi je vseeno nekako bližje od softwerja, čeprav sem po naravi analitični tip človeka, ki ga spremlja vsaj ta vrlina z imenom logika.

Če povzamem in zaključim to predstavitveno poglavje na temo računalniškega znanja, potem lahko mirne duše zelo objektivno ocenim, da bi me človek lahko uvrstil za stopničko ali dve višje od vsesplošnega povprečja, za katerega pa vsi vemo, da ni ravno na nivoju OH in AH…….

Praktično se moj daleč največji pomislek pojavlja ravno na račun aktivno-tekočega obvladanja nemščine, napram pasivni angleščini, ki se je ravno zato izogibam, pa sem zato tudi črpal vse informacije ravno iz nemškega govornega področja, saj mi je to resnično veliko-veliko lažje….

Sem v poplavi vsemogočih prispevkov naletel tudi na ta prispevek od Computer Bilda, ki je čisto svežega datuma (26. 08. 2023) in se avtorji v njemu dotikajo ravno tega vprašanja.

Po laični oceni na račun prebiranja teh kratkih opisov za posamezno distribucijo bi po mojem mišljenju prišlo v poštev nekje 6različnih distribucij oz. ev. celo 8, kar je zame že veliko preveč (pri MS WIN imaš samo eno opcijo in pika…. :smiley: ).

Čisto laično ocenjujem (pač na račun teh opisov v samem prispevku), da bi najverjetneje lahko prišle v poštev naslednje distribucije (lahko, da sem ga pihnil malo mimo):

 • Ubuntu

 • Ubuntu LTS

 • Xubuntu

 • Linux Mint

 • MX Linux (ta zveni sicer zanimivo po opisu, a je vseeno malo vprašljiv)

 • Ubuntu Studio (opisno zveni tudi ta zanimivo)

 • OpenSUSE (avtor navaja, da ta distribucija sploh ni dovzetna za viruse in spayware )

Ker pa ne bi želel biti še naprej v takšni negotovosti: » kateri je pač najbolj optimalen zame« bi vas profesionalne uporabnike in strokovnjake vljudno prosil za objektivne namige, s tem, da bom samo na kratko predstavil razpoložljivi hardware in pa svoje osnovne potrebe.

V tem trenutku delam na 2eh popolnoma enakih HP desktop PCjih, s procesorjem I5, 3.6GHz, z 8GB rama, 500GB SSDjem (naslednji teden bodo SSD diski nadomeščeni s hitrejšimi M2M moduli).

Na primarnem PCju delam z 2ma monitorjema, n sekundarnem, ki je popolnoma enake konfiguracije pa je priklopljen le 1 monitor (dejansko ta računalnik služi kot preventivna rezerva, če bi npr. izpadel primarni PC).

Sem ravnokar v fazi naročanja Synology NAS sistema, kot tudi 3eh novih 32" monitorjev, ki mi bodo v bodoče še toliko bolj olajšali delo in pa preglednost nasploh (se navezuje na primerjalno analizo podatkov/vsebin).

Posedujem sicer še HPjev notebook in pa Samsung tablico, za bodoče potrebe pa bom v času prezimovanje v toplih krajih delal najverjetneje kar preko mini PCja (tukaj mi je idealna alternativa Intel NUC 11, saj je zaradi svoje male teže in velikosti še posebno praktičen).

Moje trenutne potrebe:

 • Osnovno računalniško delo, ki obsega predvsem analitično surfanje s primerjavo razno-raznih podatkov.

 • Obdelava fotografij (že nekaj časa delam z Gimpom in to popolnoma zadovolji vse moje potrebe).

 • Kar nekaj elektronske korespondence in kopiranja ter arhiviranja vsebin iz spletnih portalov (prevladujejo word + pdf datoteke).

 • Malo bolj intenziven DL & arhiviranje znanstvenih video vsebin iz področja medicine, biologije, dietetike, in pa v smislu hobija tudi različnih dokumentarnih filmov (slednjih je do sedaj arhiviranih že preko 12.000, tendenca naraščajoča).

Dodatne potrebe, ki bodo sledile v kratkem:

 • Postavitev spletne strani, ki bo nameščena na zakupljenem prostoru nekega serverja pri ponudniku X ali X…

 • Spletna trgovina z namenom globalnega trženja in svetovanja (naloženo na istem serverju)

 • Poštni server (naloženo na istem serverju)

 • Semanje in obdelava lastnih video vsebin

 • Dodatno še Amazon shop (tukaj se koristi zgolj njihova oprema in to v celoti, jaz samo skrbim za zaloge, opise izdelkov, kontrolo in urejanje podatkov, itd…)

 • YouTube kanal (sprva 1 video klip tedensko, kasneje 2, še kasneje 3, nato pa max. do 5)

Se iskreno opravičujem, ker je ta zapis izpadel malo daljši kot sem sprva načrtoval, ampak nisem želel izpustiti absolutno ničesar pomembnega, kar bi recimo lahko ev. vplivalo na optimalno izbiro, tako v smislu samega hardwerja, kot tudi trenutnih in bodočih aplikacijskih potreb.

Ja, to celotno postrojenje (vključno s samo distribucijo in vsemi potrebno-podrejenimi aplikacijami), bi želel spraviti čim-prej v življenje in potem ne bi spreminjal ničesar vsaj 3-4 leta NE, (še bolje če bi lahko ostal na tej kompoziciji 5-6 let).

V pričakovanju vaših cenjenih in zame res zlata vrednih odgovorov vas prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

Hej,

res malo daljša tema :slight_smile:
Jaz imam izkušnje s tremi distribucijami: Fedora, Ubuntu in Linux Mint.

 • Fedora → dobra stran je, da je kar up-to-date. Slaba stran, da moraš posodabljati na novo verzijo vsakih 6 mesecev. Dobra integracija Flatpak infrastrukture, kar ti omogoča najnovejšo verzijo programov, ki jih uporabljaš.
 • Ubuntu → dobra stran je, da je LTS verzija praktično večna. Vsake dve leti pride nov LTS, vsak LTS pa ima podporo 10 let (prej je imel 5 let). Slaba stran je, da forsirajo svoj Snap, ki pa nima vseh programov (čeprav ima večino). Dobra stran Snap oblike je, da so programi posodobljeni.
 • Linux Mint → najbolj podoben Winsom, kar je lažje za ljudi, ki so svoje prejšnje življenje preživeli na WInsih :slight_smile: Ima podporo Flatpaku in je tudi enostaven za uporabo (vse tri distribucije so enostavne za uporabo).

Predlagam, da si vzameš nekaj ur, naložiš distribucijo na USB ključek in probaš pognat direkt iz ključka (brez inštalacije). Tako boš dobil občutek kaj ti najbolj paše, ker ima vsaka distribucija svoj način uporabe (UX). Potem se pa odločiš za enega in ga inštaliraš. Ker je zadeva odprta, lahko kadarkoli dodaš Snap ali Flatpak ali zamenjaš uporabniški vmesnik (GNOME, KDE, Cinnamon, etc.).

1 Like

Lahko tudi preizkusiš KDE Neon, ki ti ga lahko mi namestimo na trdi oz. SSD disk. Za to ne rabiš nosit celega kompa, ampak le disk, na katerega s tehniko kloniranja namestimo sistem, kot je pripravljen za končnega uporabnika. “Naš” KDE Neon si lahko ogledaš na spodnji povezavi:

Tako boš deležen uporabe sistema brez vseh izzivov, ki jih spremljajo prvi koraki od namestitve os-a do priprave programskega okolja. Delavnico imamo v BTC Emporium v kleti nasproti trgovine Delko. Naslov je Latinski trg 6, vhod imamo pa s Španske ulice. Tel.št.: 068 154 063 (pon.-pet., 11h-16h).

3 Likes

če se omejim na vaše željene sisteme opisane v nemškem članku ki ga zaradi nepoznavanja nemščine ne grem brat :slight_smile: bi se omejil bodisi na linux mint bodisi na mx linux… linuxi so si dokaj podobni kako delujejo… vsak pa ima malo drugačno uporabniško iskušnjo ker je prostodostopen in ker smo ljudje različni jih je kot ste opazili ogromno, dosti jih naredi svojo različico in je za njegove sledilce to pač top distribucija… vsekakor vabljeni v linux svet …sicer izbira linuxa je stvar ki se je ne da predelati v petih minutah …lahko pa rečem da opensuse leaf ali thumbleweed sta tudi kar solidna in kot vsi linuxi kar odporna proti marsikateri zlonamerni kodi a spet se poraja vprašanje v kaki meri jih boste sami okužili kot uporabnik interneta… vprašanje je katerega leta je narejen vaš procesor ki je sicer i5 vendar pri meni na i5-2400 torej iz leta 2012 recimo malo dlje traja da se nalozi opensuse leaf in kde namizje in moram par sekund počakati da se zažene firefox. sicer pa mašina stara zavidljivih 11 let dela z najnovejšim softwerjem brez večjih pripomb. predvsem gre za pazit razliko v sistemih kako se instalirajo programi. tisti debian flavor kot sta oba mx linux in linux mint in tudi ubuntu uporabljajo vglavnem apt in sorodna grafična orodja …medtem ko open suse uporablja skoraj iste pakete kot fedora. Sedaj je ubuntu začel z svojevrstnim instalacijskim orodjem. open suse sicer uporablja mislim da vsaj 2 različna orodja za instalirat programe…open suse je stabilen a ima nekoliko manj paketov v repositoriju kot recimo mint ali mx ki slonita tudi na debian repositoriju… moji starši uporabljajo linux mint medtem ko sam uporabljam pretežno debian in po novem testiram open suse :slight_smile:

1 Like

Moja prva distribucija je bil SUSE, ampak ko sem dokončno presedlal na Linux sem šel na Debian. Pač, kolega je zagovarjal Debian in me je takrat prepričal, da je to najboljša distribucija. :smile:

No, danes na strežnikih uporabljam Debian, predvsem zaradi varnosti, saj je Debian precej varnostno orientiran.

Sem pa potem kmalu odkril Ubuntu, ki v osnovi temelji na Debianu, je bil pa takrat uporabniško mnogo bolj prijazen. Dejansko je skoraj vse delalo “out-of-the-box”. Tako da sem sedaj na Ubuntuju.

Ampak konec koncev so razlike - sploh pod pokrovom - zelo majhne. Ja, mogoče se kakšnega specifičnega ali manj uporabljanega programa res ne da dobiti v snap obliki, se ga pa da v kakšni drugi. Osnovno vprašanje je bolj kakšen izgled komu paše. Meni KDE recimo ni ravno prva izbira, ampak razlike med namizji so tudi tako majhne, da se jih navadiš praktično takoj.

2 Likes

Spoštovani Lapor, lepo pozdravljen še enkrat,

Iskrena hvala za izjemno zanimivo in informativno sporočilo, pa seveda tudi zame zlata vredna pojasnila.

Odkrito povedano zelo rad prebiram tvoje izjemno informativno bogate komentarje in do sedaj si poleg Matjaža Ugovška 2gi človek, ki tako predano in logično-razumljivo obrazloži to ali ono poglavje. No, morda vas je podobno aktivnih še več, ampak jaz še nisem naletel nanj ali njih….

Bom zaradi boljše preglednosti komentiral po tvojem vrstnem redu:

 • Fedoro mi je omenil že nekdo pred časom, ampak mi je bilo rečeno, da je sicer dobra (je tudi na splošno baje dobro ocenjena), ampak se novincem naj ne bi priporočala, vsaj v začetni fazi ne. Zakaj naj bi temu bilo tako pa pojma nimam…?

 • Ubuntu se mi sprehaja po glavi že kakšne 4 mesece (poleg Minta seveda) še posebno odkar prebiram kakšne komentarje in objave, ki jih polovim tu ali tam.

Mi je pa ravno iz vidika te tako-imenovane večnosti še toliko bolj interesanten in me nekako poleg Linux Minta še najbolj mika (govorim o začetni fazi, ki pa zna trajati vsaj 1-2leti, saj je leto ja takoj naokoli).

Sem sedaj ravno od tebe prvič slišal/prebral ime Snap in tako na hitro pogledal kaj to pravzaprav sploh je, oz. čemu služi.

Odkrito povedano sem vsebino opisa razumel le deloma (to je pač vse novo zame), tako da to poglavje pa še moram malo bolj informativno razdelati, da se mi bo lahko zasvetila žarnica v glavi…

Vsekakor bi bilo fino, če bi mi lahko navedel Winsovo ime zanj, pa da sploh vidim za kateri del aplikacije pri Winsih dejansko to gre….???

Oprosti, če sem te pravilno razumel (se opiram na zadnji stavek tvojega komentarja), je potem-takem Snap ali Flatpak enak MS-WIN namizju (torej grafična oblika osnovnega dela samega sistema)….???

 • Linux Mint z okusom cimeta mi je bil priporočan, že iz strani Matjaža Ugovška, pa tudi še od 2-3 drugih posameznikov, ki so odreagirali na moj zapis na strani Linux Slovenija.

Ravno tako sem tudi v nekaterih YT prispevkih, ki sem jih recimo že pogledal v pozni spomladi, med komentarji, lahko zasledil/prebral dokaj podobna mnenja kot so vajina.

Skratka, kar nekaj poznavalcev je izražalo mnenje, da je ravno slednji »daleč najbolj primeren« za novince (torej tako kot ti navajaš), npr. že zaradi same podobnosti, še prav posebno pa za vse tiste, ki so svoje celotno prejšnje življenje preživeli na Winsih.

Tvoj nasvet iz zadnjega odstavka seveda pije toplo vodo, absolutno in to si tudi želim, saj mi je v tej smeri izrekel priporočilo tudi Matjaž Ugovšek, ki mi je pretekli četrtek v imenu vašega projekta »solidarno« predal 32GB ključek, na katerem je instaliranih 10 različnih Linux distribucij, za kar sem mu še kako hvaležen.

S projektom okvirnega testiranja pričnem najkasneje čez 14 dni (sem ravno v fazi finalizacije novega home offica, pa še na nekatere hardware komponente čakam, ki sem jih naročil iz D).

Se bom pa potem dokaj hitro odločil (potreboval bo le par dni), kajti že sedaj skozi moja povpraševanja pridobivam na osnovi RES cenjenih odgovorov še kako pomembne informacije.

Če povzamem in zaključim.

Dejansko moram tukaj na forumu postaviti še max. 5-7 vprašanj (slednje je max. število, načrtujem pa za vsak dan po eno objavo) pa bom potem imel zelo jasen pred-ogled, v katerih smereh naj uberem to svojo začetniško pot….

Evo toliko zaenkrat iz moje strani ….

Vse lepo in dobro ti želim,

SLOMANN (Leon)

Dragi in spoštovani Matjaž, lepo pozdravljen,

Iskrena hvala tudi za tvoje cenjeno sporočilo in podani namig, pa tudi sam predlog nasploh, kateremu bom z veseljem sledil.
Priporočen video posnetek sem ravnokar DL in ga bom zvečer v miru pogledal.

Drugače pa naj povem, da sem KDE Neon sicer našel v tem predstavitvenem prispevku Computer Bilda in je tam bil uvrščen na 8mo mesto, prav dotično pa se ga nisem dotaknil le zato, ker je njegov opis bil tako skop, pa sem mislil, da mu nekako ne polagajo neke prav posebne pozornosti.

Te prijazno pozdravljam in ti želim prijeten preostanek dneva,
SLOMANN (Leon)

Hej,

na hitro:

 • Fedora ponuja čisto Gnome izkušnjo (https://www.gnome.org/), ki je usmerjena v nemoteno delo in fokus na eno opravilo naenkrat. Študije so pokazale, da konstanta motenja z obvestili, ikone, etc. slabo vplivajo na koncentracijo med delom. Je pa posledično kak klik več, malo drugače se uporablja namizje. Je za priučit.
 • Snap in Flatpak sta obliki izvršilnega programa (executable ali .exe v Win okolju). Ubuntu drugače uporablja .deb (ker bazira na Debianu), Fedora pa .rpm. Ampak oba počasi šaltata na Flatpak oz. Snap. Kot vsaka medalja ima tudi ta svoje slabosti (programi zasedejo več prostora) in svoje prednosti (bolj varni za uporabnika, posodobitev pride takoj).

Srečno pri postavitvi domače pisarne :nerd_face:

1 Like

Spoštovani, Storm4finger, dober dan in lepo pozdravljeni,

Iskrena hvala tudi Vam za vaše cenjeno sporočilo, podane ideje in namige, in pa nasploh besede, ki ste mi jih namenili v okviru tega vašega zanimivo-uporabnega zapisa. (y)

Ste naslednji v nizu zagovornikov, ki mi ravno tako priporoča Linux Mint in več kot očitno je, da je to vrstno mnenje kar precej razširjeno in to najverjetneje ne kar tako brez nekega tehtnega razloga…. Zanimivo, ampak čisto zares….

Na splošno pa je Vaš cenjeni komentar ne samo zanimiv, ampak tudi malce potrjuje nekatera moja »tiha predvidevanja«, pri katerih pa sem še prav posebno zadržan, saj mi je poglavje Linuxa pričelo odpirati popolnoma novo okno v svet.

Vsekakor, pa se podpišem pod ta del izjave, da se v +/- 5ih minutah ne da prediskutirati poglavja Linux in to seveda iz kopice razlogov, med katerimi zagotovo najbolj izstopa manjše število aktivnih uporabnikov (to je res škoda), še posebno pa takšnih, ki so pripravljeni tako nesebično in vsebinsko bogato pristopiti k projektu informiranja potencialnih interesentov, žal, a takšen je pač dan-današnji svet…
Na 2em mestu tega poglavja pa bi navedel še vse-splošni kronični deficit na področju izobraževalnih opcij za začetniško uvajanja v ta novi del digitalnega sveta.

Se resnično že kar nekaj mesecev sprašujem, zakaj pri hudirju, si nekdo X ali Y, ki ima za sabo res dolgoletno prakso, ne more (ali pa ne želi) sestaviti kakšnih 12-15 različnih modulov, pa bi po mojem zmagal na celi liniji…
Npr. po zelo enostavnem principu: »Linux za začetnike 1, 2, in 3 (= Linux za Talibane)«, nato bi dodal še 4 module za LibreOffice in pa nenazadnje tudi še 5-6 različnih programov, katere večina PC uporabnikov tako ali tako potrebuje pri svojih pogostih opravilih….
Skratka, jaz bi takoj vplačal takšen seminar (vsaj osnovnega + Office), preostale pa bi si izbiral v skladu specifičnih potreb.

Nisem čisto prepričan (govorim seveda iz glave), da sta moja HPjeva računalnika iz obdobja 2017 (kupil sem ju lansko jesen pri Comtronu in sta iz programa EU leasinga, ki so popolnoma obnovljeni), HP notesnik je iz 2017/2018, Samsungova tablica pa iz lanske jeseni.

Vas prijazno pozdravljam in Vam želim vse lepo in dobro,
SLOMANN (Leon)

Spoštovani, Matej Kovačič, lepo pozdravljen, :slight_smile:

Iskrena hvala za tudi tebi za tvoje cenjeno sporočilo, ki mi pomeni veliko, zelo veliko.

Že v aprilu si mi na strani Linux Slovenija podal nasvet/priporočilo v tej smeri in nekako se je to znova in znova potrjevalo tudi iz strani drugih uporabnikov.

Res je, da je večina sicer prisegala na smer Linux Mint in to predvsem zaradi tako imenovane podobnosti z Winsi, še posebno v tistem primeru, če si celo življenje delal na MS aplikacijah. Kar pa jaz nesporno sem.

Na 2em mestu pa so bili predlogi v smeri Ubunta, ki ima več kot očitno tudi svoje prednosti, še prav posebno pa zaradi dolge podpore in to seveda vleče ljudi (ljudje se večinoma že po naravi nagibajo k ustaljenemu in stabilnemu, kar je tudi čisto razumljivo)….

No, karkoli že, do današnjega dne sem uspel zbrati že kar nekaj več kot pomembnih informacij in od fizičnega starta me loči res zelo-zelo malo….

Potrebujem še samo nekaj specifičnih odgovorov in nasvetov, potem pa bom pritisnil na tipko ON in avanturistično raziskovanje se lahko prične.

Zanimivo pa mi je tudi to, da si omenil varnostni aspekt in ravno v tej smeri bom še danes zvečer podal eno zame zelo pomembno vprašanje (si že kar nekaj tednov razbijam glavo v smeri tega nadvse občutljivega segmenta), zato te že sedaj vljudno vabim k oddaji komentarja in morebitnih nasvetov….

Iskrena hvala.

Te prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

Spoštovani sogovornik Lapor, pošiljam ti 3ji današnji pozdrav,

Še enkrat, iskrena hvala za tvojo dosedanjo solidarnost in podporo v smislu delitve zame nadvse pomembnih informacij, ki mi resnično veliko pomenijo in ob prav vsakem takšnem prebiranju (se nanaša na prav sleherni komentar), mi skozi glavo švigne nov impulzni preblisk, posledično pa odpre tudi neko novo okence (metalno seveda)…

Ja, res lepo si mi to razložil…. Čisto po šolsko, ampak sem pa hvala bogu dojel in to je ravno tisto kar šteje… (y)

Prijeten preostanek dneva in naj ti bo lepa in prijetna noč,
SLOMANN (Leon)

p.s.
Vsekakor hvala tudi za lepe želje.

Spoštovani Matjaž, dobro jutro,

Samo informativno sporočam, da sem si z velikim zanimanje pogledal predstavitveni video in sem presenečen, v pozitivnem smislu seveda.

Moram priznati, da mi je platforma kot takšna (se nanaša na grafično obliko) bila res všečna in to celo bolj kot sem pričakoval.

Načeloma nisem videl ali zaznal absolutno ničesar takšnega kar se ne bi dalo osvojiti.

Edini deficit se bi pač pojavljal v nekaj začetnih tednih, kajti ti že točno veš, kje umeščeno to ali ono, jaz pa kot novinec moram kot prvo to sploh izbrskati……

Skratka, se bom definitivno oglasil in res pridem po kopijo te različice, da jo bom lahko vsaj malo bolje testiral….

Ampak JA, smer je seveda izjemno pomemba, sama praksa pa še toliko bolj,

Prijazen pozdrav in vse dobro ti želim,

SLOMANN (Leon)

Spoštovani kolektiv in cenjeni sogovorniki,

Vse vas, s katerimi sem že vodil predhodno komunikacijo saj ste se nesebično odzvali na moje objave in z mano podelili dragocene izkušnje, ponovno prosim in vabim na morebitno oddajo mnenja oz. namiga/priporočila.

Poglavje glede odločitve distribucije se je iz predhodnih 8/44 zmanjšalo sedaj že na skromne 2/44, hipotetično pa 3/44, s tem, da se je UBUNTU-LTS zaenkrat povzpel na vodilno pozicijo, sledi mu Linux Mint.

Odkrito povedano me U-LTS navdušuje ravno zaradi 2letnih intervalov kot tudi 10letnega suporta, kar je popolnoma v skladu z mojo filozofijo.

Moja 3 vprašanja:

 • Če bi sedaj npr. primerjali čisti aspekt varnosti, kako bi Vi dolgoletni uporabniki ocenili U-LTS napram L-Mintu in pa ev. še napram KDE-Neonu, oz. ali slednja 2va izkazujeta kakršnekoli deficite napram U-LTSu?

 • Kako pogosto prihaja posodobitev za L-Mint in KDE-Neon?

 • Katera distribucija od navedenih je tudi najbolje hitrostno odzivna?

Za vaše cenjene odgovore se Vam vnaprej iskreno zahvaljujem,

SLOMANN (Leon)

p.s.

Prebral sem nekaj pozitivnih opisov še na račun distribucije OpenSUSE, pa bi zastavil tudi zanj enaka vprašanja.

Se razume, če ga primerjalno primerjamo z zgoraj naštetimi.

1 Like

Spoštovani Lapor,

Pred 3mi dnevi sem pod to mojo »osnovno objavo« zastavil še dodatno vprašanje, pa sem izmed 5ih dosedanjih komentatorjev nagovoril tudi tebe.

Ker bo jutri zjutraj že 4ti dan, pa še nihče ni nič komentiral, predvidevam, da aplikacija za to forumsko izmenjavo mnenj, najverjetneje sploh ne obvesti dotičnega člana, navkljub temu, da je bil eksplicitno naveden.

Je pa čisto možno, da sem naredil kakšno napako, pa da zaradi tega še ni nihče videl.

Vljudno prosim za kratko pojasnilo, kaj naj naredim, da bodo posamezniki prejeli info, da jih je nekdo označil v svojem komentarju?

Ali je morda brezsmiselno pod takšno objavo podati še kakršnokoli »nadgradnjo = nadaljevanje začetega, pa je posledično veliko bolj efektivno, če naredim novo objavo, česar pa v osnovi sicer nisem želel (iz čistega vidika logike in racionalnosti + same preglednosti = uporabnosti za ostale iskalce informacij), saj se tema dejansko NE spreminja, se pa nadgrajuje….

Imam pa še en drug problem….

V naslovu objave sem zasledil kar 2 konkretni napaki do katerih je najverjetneje prišlo zaradi prehitrega tipkanja, ali pa preutrujenosti (zadnje tedne zalo malo spim, pa mi koncentracija ni ravno na želenem nivoju, žal….

Torej, namesto Linux je napisano »LIUX« in namesto najbolj piše »NAHBOLJ«

Ti 2 napaki sem želel popraviti, ampak pri meni za to objavo ni nikjer vidna ikona za pisanje, da bi mi bila omogočena kakršnakoli korektura.

Vljudno prosim, če bi lahko ti kot administrator »popravil« ti 2 pomanjkljivosti.

Te prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

1 Like

Hej,

oprosti za čakanje, sem imel rahlo gužvo še z neodložljivim družinskim dogodkom in nisem bil veliko pri digitalnih mašinah (telefon, računalnik). Me je obvestilo preko e-pošte, da je prišla objava, ampak jaz nisem prišel do e-pošte :slight_smile:
Kakorkoli, sedaj sem tukaj. Popravil sem naslov teme. Iskreno se mi zdi, da malo prehitro berem in sploh nisem opazil napake v naslovu.

Če bi sedaj npr. primerjali čisti aspekt varnosti, kako bi Vi dolgoletni uporabniki ocenili U-LTS napram L-Mintu in pa ev. še napram KDE-Neonu, oz. ali slednja 2va izkazujeta kakršnekoli deficite napram U-LTSu?

Kar se varnostni tiče ne bi smelo biti razlik. Vsi trije se redno posodabljajo. Edina razlika je v času podpore. Nekateri imajo podporo le 9 mesecev ali 1 leto. Potem je treba nadgradit na novo verzijo sistema. Recimo Linux Mint 22.1 → Linux Mint 22.2. Pri LTS ni potrebe po večji nadgradnji 10 let (če ti ustreza sistem in nimaš želje po novejšim linux jedrom ali novo Gnome/KDE verzijo.

Kako pogosto prihaja posodobitev za L-Mint in KDE-Neon?

Posodobitve so praktično dnevno. Takoj, ko je nova verzija nečesa (lahko tudi samo knjižnice) ti ponudi posodobitev. NI treba dnevno posodabljati. Jaz posodabljam enkrat na teden. Takrat tudi ponovno zaženem računalnik.

Katera distribucija od navedenih je tudi najbolje hitrostno odzivna?

Na novejših mašinah so vse distribucije enako odzivne. Če bi imel kakšno starejšo mašino, bi pa jaz predlagal kaj drugega (Xubuntu, Lubuntu), kar je manj požrešno in posledično bolj odzivno.

V resnici je situacija z novimi računalniki takšna, da si izbereš distribucijo, ki ti najbolj ustreza (uporabniški vmesnik, uporabniška izkušnja, koliko let podpore). Še posebej če si začetnik, potem je čisto vseeno ali bazira na eni osnovi (debian, redhat, …) ali drugi. Ker boš vsaj na začetku hotel uporabljati računalnik (programi za delo) in se ne ukvarjati z računalnikom (teme, prilagoditve, …).

1 Like

da odgovorim na par vprašanj :slight_smile: zakaj se do sedaj ni razvilo tečajev Linux po sklopih kot ste omenili…ker načeloma smo bolj navdušenci uporabniki bili otočki zase …prav projekt na-prostem se je tega omenjenega lotil …

kar se tiče ubuntuja ga ne maram ker se je leta 2014 prodal amazonu in sedaj se povezuje z googlom …več ali je to sporno se da prebrati na internetu in pač osebno sem zato šel stran…seveda trud ki ga je v preteklosti ubuntu naredil da je v velki meri porinil linux med uporabnike ne gre zanemariti …

mint ponuja dve verziji ena ki sloni na ubuntu in druga ki je brez ubuntuja in sloni na debian katere nova verzija je prišla ravno včeraj ven in je verzija ki jo priporočam.

Treba se je zavedati da programerji smo ljudje in človek ki dela tudi greši. tako kot ga kdaj kiksnejo windowsi tako tudi kdaj se zgodi kiks na linuxu. in vsaka posodobitev je možnost da pride do neskladja delovanja sistema. edino kar je res potrebno so varnostne posodobitve ali pa če res res pogrešate novo funkcionalnost katerega od paketov …drugače pa nisem pristaš rolling release zaradi omenjenega neskladja delovanja. seveda je ogromno truda vlozenega tudi v smer samega posodabljanja ne da jim tega ne bi priznal ali podpiral ampak ja do napake lahko pride. sam posodabljam recimo mogoče 5x na leto …to je kaka sobota ali nedelja ko rečem danes sem pripravljen če bo kak paket se čudno obnašal in prinesel neskladje v sistem, kot razvijalec imam rad “zamrzjen” sistem saj to bistveno olajša razvoj kot da med razvojem lastne vsebine še posvečam čas popravkom knjižnic.

kar se tiče vaših računalnikov iz leta 2017 je to že kar solidna strojna konfiguracija in ne bi smeli imeti problemov pri uporabi linuxa.

varnost je v večji meri bolj odvisna od “nespametne” uporabe sistema kot linuxa samega in je vsekakor stvar ki se je ne da enostavno predelat. Sam nisem lih expert na tem področju.

kar se odzivnosti tiče je to bolj odvisno katero namizno okolje boste uporabljali načeloma za procesorje i5 iz leta 2017 bi moralo veljati da vse lepo dela saj moj i5 iz leta 2014 z uporabo debiana in MATE nima nikakršnih težav… je pa res da je zaželjeno imeti dosti rama vsaj 8-12GB (zelo odvisno za kaj uporabljate računalnik), SSD … na prenosniku iz leta 2014 nimam prav nikakršnjih težav za razliko od računalnika iz leta 2012 ki pa pač malo šepa

1 Like

Spoštovani Lapor, dober večer in prav lepo pozdravljen,

Iskrena hvala za tvoj cenjeni odgovor in vrhunska pojasnila, kot tudi popravek tiskarskih škratov….

Razumem, in načeloma sploh ni nobenega problema, ko/če ni odgovora v dnevu ali 2eh, ker neučakan pa zagotovo nisem….

Ampak veš, bil sem malo v negotovosti in to bolj kot ne zaradi mene samega, saj bi naslednje jutro odbil že 4 dan, pa sem gladko malo mislil, da sem ga sam kaj polomil, ali pa, da navkljub temu, da sem poimensko imenoval pretekle sogovornike, to povabilo sploh ni prišlo do njih.

Skratka (še) ne poznam večine funkcij te forumske aplikacije in odkrito povedano je trenutno res nimam časa študirati…

Ker pa si mi sedaj potrdil prejetje sistemskega obvestila, pa mi na srečo v bodoče ne potrebno pošiljati kakšnega dodatnega poziva….

Sicer pa sem tudi sam vpet v kopico obveznosti, takoj da sem se komaj sedaj uspel sesti za pisalno mizo (čeprav bi najraje šel v posteljo)….

Jaz sem se že SKORAJ 100% odločil za Ubuntu LTS, katerega pa sem včeraj po poslušanju prispevka eksperta in predstavnika nekega varnostnega podjetja iz CH direktno odpikal.

Pravilnost moje odločitve je potem še dodatno potrdil sogovornik »storm4finger«, tako da je Ubuntu pristal na moji črni listi in ga zagotovo NE bom nikoli namestil, pa tudi njegovih derivatov ne, niti pod približno, ker s tistimi, so pripravljeni sodelovati v izdaji in nadzorovanju svojih uporabnikov, pa res ne bom namenjal svoje naklonjenosti in zaupanja.

Naj se gredo kar lepo nekam solit….

Kot NEPRODANA znanstvena duša ti lahko mirne duše zagotovim, da ni samo MS kompanija s svojim zloglasnim Billijem kriminalno usmerjena, temveč tudi FB in pa YT tako ali tako (zadnja 2 sta bila v življenje priklicana skozi NSA).

Imamo pa na varnostnem področju še dodatni problem, saj je od danes dalje v veljavi poostren nadzor nad uporabniki in k zavezi tega akta je pristopila večina sistemskih hiš tega planeta, žal in na žalost….

V podnapisu pomeni to samo to, da je od danes dalje popolnoma legalizirana sleherna oblika nadzorovanja in brskanja po tvojem PCju in podatkih, podjetja pa imajo pravico blokirati tvoje račune in uporabo aplikacij, brez da so ti dolžni podajati neka posebna pojasnila. Vse podatke pa se posreduje EU agenciji za »varnostni nadzor (mislim, da se ji nekako tako reče).

Skratka, če bi bil prej vedel vse to, potem tega vprašanja sploh zastavljal ne bi, ampak OK, imam sedaj pač nekaj informacij več, se pa moram fokusirati na izbor drugih distribucij, kar mi niti malo NE diši, saj sem izgubil vsaj 7-8 dni.

Bom pa v smeri te specifično-problematične tematike podal novo objavo, v upanju, da se bo diskusiji pridružilo res čim-več uporabnikov, saj se tema dotika vseh nas……

Če povzamem in zaključim:

Več kot očitno se bo potrebno orientirati v smeri drugih distribucij, ki še vsaj zaenkrat niso pripravljene prodati duše Vragu….

Kot sem lahko iz meni razpoložljivih virov razbral, bi po tej novi selekciji lahko ev. prišli v poštev sledeči:

 • Debian (favorit na 1vo žogo),

 • Linux Mint (zgleda, da še niso v paktu),

 • Open Suse (o njem ne vem skoraj čisto nič),

 • Tails (zanj sem izvedel komaj danes, ampak o njem pa RES ne vem absolutno nič)

Iz opisa strokovnega prispevka, izgleda, da je najbolj varnostno orientirana distribucija ta meni čisto nepoznani TAILS, saj so ga kreatorji definirali kot »Anti-NSA operacijski sistem« (to zveni spodbudno, ker nakazuje NEODVISNOST in baje gre ves njihov fokus resnično le v smeri max. možne varnosti in zasebnosti, pa imajo ravno zato kar direktno integriran brskalnik TOR.

Temeljil pa bi naj na Debianovi platformi.

Edino kar še nisem uspel izbrskati je podatek glede pogostosti izdaje nove verzije, ker tiste 6mesečne variante pa mi spet niso blizu……

Ne, res ni lahko, sedaj po tej novi diktatorsko-fašistični zakonodaji pa še toliko manj….

Te prijazno pozdravljam,

SLOMANN (Leon)

Hej,

hja, govorit o čistosti distribuciji, ki ne prejema financ od velikih korporacij je malo nesmiselno, ker tudi Linux fundacija prejme veliko finančne podpore od velikih (Meta, Microsoft, Google, Alibaba, etc.). Pa ga še vedno vsi uporabljamo. Bistveno je, da vemo kakšen vpliv imajo korporacije na odločanje in kaj so v zameno za finančno podporo naredili v distribuciji. Ubuntu je po sklenitvi dogovora z Amazonom dodal bližnjico do Amazona na namizje (med priljubljene na panel). Ampak se je dalo vse izbrisati in onemogočiti. Leta 2020 so jo odstranili. Tudi Mozilla prejme veliko denarja od Googla, da je iskalnik naštiman na Google in si ga mirno lahko spremenimo. Linux Mint ima za sponzorja Yahoo, pa ga še vedno reklamirate, ker je Yahoo boljši od Googla ali Amazona? Da ne začnem o Andorid telefonih.

Po mojem je bolj bistveno, da razumemo kaj je v ozadju, kako to vpliva na nas in kako lahko to izključimo oz. uporabimo alternative.
In kar bi še dodal je, da dodajte povezave do relevantnih člankov, ko navajate določena “dejstva”. Ker se lahko debata prehitro spremeni v sovraženje določene rešitve zaradi čustev in nima nič z dejstvi.
Hvala

1 Like

Spoštovani, Storm4finger, dober dan in lepo pozdravljeni, :slight_smile:

Iskrena hvala tudi Vam za vaše cenjeno sporočilo, ki ima zame ne le visoko informativno, temveč tudi NADVSE uporabno vrednost, s tem, da mi določene stvari, ki ste jih iznesli sploh niso bile poznane…

Roko na srce, to je enostavno šokantno, kajti ravno pri Linuxu bi človek pričakoval, da ne bo prodajal svoje duše in da bo korakal po popolnoma neodvisni poti, a kot zgleda pa temu le ni tako….

Se pa moram kot prvo opravičiti, ker odgovarjam s 6 dnevnim zamikom, a sem bil teh nekaj dni odsoten (popolnoma odsoten)….

Verjamem, da je Ubuntu naredil kar nekaj velikih korakov in absolutno nesporno pripomogel k evidentni širitvi kroga uporabnikov.

Vsekakor pa iz vašega cenjenega zapisa jasno zaznavam, da imava +/- identičen pogled na dano situacijo in da tudi Vam malo manj diši to pečanje določenih distribucij z mega kapitalom, saj je potem čisto jasno, kaj se »rodi« na račun to vrstnega »povezovanja = finančnega priveza«, česar pa absolutna večina uporabnikov NE dojema….

No, vsaj dolgoročnih posledic NE, ki na začetku »SODELOVANJA« še seveda niso opazne, kasneje pa se seveda stopnjuje in pojavljajo v čedalje bolj brutalnih oblikah (ampak masa spet nič ne ve, ker jo vse to sploh ne zanima…. Tu bi lahko še marsikaj pripisal, ampak OK…).

Ko preberem, da se je nekdo X ali Y povezal z nekom od »velikih«, potem vem koliko je ura (škoda, ker Vam ne morem in NE smem prenesti na papir vsega tega kar se je dogajalo v obdobju 2020-2022/2023…. osebno pa bi Vam lahko povedal in verjemite, bili bi šokirani, več kot šokirani….).

Skratka, v smislu najvišjih etično-moralnih vrednot stojim nesporno na strani »pravega kolektiva«, po dušni plati pa tako ali tako….

Demokracija in popolna svoboda govora/razmišljanja je zame in v mojih očeh absolutna Svetinja, vse druga je absolutni NO GO, ampak, časi pa se spreminjajo in to kar v konkretnem tempu, žal….

No, saj ravno zaradi te prevzete filozofije še toliko bolj kategorično zavračam prav sleherno kontrolo = sledenje/zalezovanje.

V zadnjih letih pa so ure RES pričele tiktakati drugače in cenzura je padla pod režim »novega normalnega«, kar pa zagotovo ni prav……

Se absolutno strinjam z vami, ker kdor dela tudi greši in to je tudi čisto človeško….nihče od nas ni popoln, absolutno nihče….

Če povzamem in zaključim…

Veste, zavedam se, da absolutno-popolne varnosti NI, je nikoli ni bilo in je najverjetneje tudi nikoli NE bo, saj je človek zelo kreativno in nadvse domiselno bitje….

Ampak, zavestno-odgovoren uporabnik pač strmi v smeri perfekcionizma in poskuša izluščiti iz vsega nabora pač tisti optimalni maksimum, oz. kar se izluščiti da….

Vas prijazno pozdravljam in Vam želim vse lepo in dobro,

SLOMANN (Leon)

Spoštovani sogovornik Lapor, dober dan in lepo pozdravljen, :slight_smile:

Iskrena hvala tudi za tvoje cenjeno sporočilo, za katerega sem resnično hvaležen, a me je vsebina vseeno malce presenetila (se NE navezuje nate, ampak informacije kot takšne).

Bom pa tokrat začel malo drugače…

Sicer ne vem in ne razumem, kako imate rešeno to vprašanje okoli tikanja in vikanja, ker sprva sva bila na ti, sedaj pa si presedlal na Vi, ampak OK, ker meni je čisto vseeno. Po mojem skromnem mišljenju menim, da je najbolj smiselno kot tudi efektivno, uporabljati eno in isto obliko skozi cel proces komunikacije…. :wink: Torej, odloči se spoštovani sogovornik… :slight_smile:

Sicer pa brezpogojno priznam, da z vsaj 50% teh informacij nisem razpolagal in da dejansko sploh 1ič čujem za vse te »prepletenosti«….

Ja-ja, počasi pričenjam opazovati vsa ta ozadja vsemogočih navez in povezav = odvisnosti…… o svojih občutkih (tudi mislih) pa raje sploh ne bom razglabljal….

OK, sploh ni problema glede virov, ker te informacije so dejansko pa res obkrožile celoten splet in mislim, da že ptički čivkajo okoli tega, da se nam uvaja cenzura na vseh možnih nivojih…. Ja, mislim, da se celo njim obračajo želodčki….

Kot že rečeno je na osnovi nove EU zakonodaje, ki je stopila v veljavo na dan 30.09.2023 omogočeno (indirektno pa kar naročeno), naj kontrolirajo = nadzirajo svoje uporabnike (to lahko bereš tako ali drugače, razlagaš pa tudi v tej smeri).

Recimo tukaj v tem prispevku se avtor malo sarkastično dotakne tega perečega poglavja (jaz sem svoje gledal sicer v Nemščini, ampak ta prispevek v SRB/HR pa bi moral razumeti vsakdo, pa sem ga pač zato izbral):

V tem prispevku (se ne spominjam več pri kateri minuti je to bilo) je ta »specialist za varnost« iznesel informacijo o tem, da je Linux Ubuntu malo prodal dušo in da ni več varen (pove pa to seveda v delno indirektnem smislu, ampak več kot jasno = pač zaradi cenzure, ki je čedalje bolj pogosta, še prav posebno na YT).

Cel intervju je res malo tržno naravnan (pač tržijo svoje aplikacije & storitve + predelan hardware), ampak vsebuje pa informativne elemente uporabne vrednosti (se razume, če človek zna logično razmišljati in ga na koncu koncev to poglavje tudi zanima).

Te povezave načeloma sploh nisem želel deliti, a ker me je admin vljudno pozval, da naj drugič objavim vire, da ja ne bo kakšnih nepotrebnih pomislekov in ev. sovraštvam, pač sledim njegovim navodilom…!!!

Se pa v okviru delitve tega prispevka opiram ZGOLJ in IZKLJUČNO le na samo poglavje vsesplošne varnosti, ki se nanaša na sam Linux, vse ostalo je v okviru tega intervjuja zame popolnoma irelevantno in sploh NE sodi v okvir te naše diskusije….!!! !!! !!!

V tem 2em kratkem posnetku, malo novejšega datuma, ta isti komentator iznese še 2-3 dodatne elemente, ki se jih v svojem 1em in daljšem intervjuju ni dotaknil…

Je pa teh prispevkov na voljo cela kopica, tako da razlag v teh smereh sploh ni težko najti……

OK, bom pa vsekakor upošteval navodila in v bodoče vedno pripel povezave, čeprav so dejansko vse te informacije javno dostopne in to na prav vsakem koraku…. No, vsaj zaenkrat še….

p.s.

NE-NE, res nisem več pristaš Googla, pa tudi FB ne, pa še kar nekaj drugih je na spisku, saj so v zadnjih 3eh letih pokazali svoj pravi obraz, pa je to komu sedaj všeč, ali pa tudi ne….

Veste, ko si naenkrat neki X ali Y samooklicani in ne ciljno izobraženi »Faktencheckerji« (pod okriljem zg. navedenih), jemljejo pravico cenzurirati oz. celo brisati strokovne = znanstvene članke/prispevke, neodvisne študije, in komentarje visoko kotirajočih akademskih nosilcev, potem mi v trenutku postane jasno kje smo kot družba pristali…. Tu se je vseeno vredno »vsaj malo zamisliti«, čeprav +95ih% celokupne populacije se ta tema sploh NE bo dotaknila, kaj šele to, da bi ji sploh bili pripravljeni nameniti kakšno minuto razmišljanja …. je pa to tudi čisto logično ….

Da se takoj razumemo, ker niti približno NI bil moj namen kakršnokoli kritiziranje, ampak res ne, pa tudi odmikanje od samega bistva ne, čemu je ta portal dejansko namenjen.

Odkrito rečeno gre za zgolj čisto informiranje v smeri max možne varnosti in to zaradi preventivne zaščite lastnih interesov…. Jasno pa je, da sem na račun zastavljenih vprašanj bil primoran navesti vsaj okvirno smer, a kot lahko vidite sem se tega poglavja dotaknil RES zelo nežno in v belih rokavicah….

Hvala za razumevanje.

Prijazen pozdrav,

SLOMANN (Leon)

1 Like